Μοσούλη: Μόνο η Παλιά Πόλη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών - στην τελική ευθεία για την ολοκληρωτική απελευθέρωση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Μαΐου 2017, 17:51
Μοσούλη: Μόνο η Παλιά Πόλη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών - στην τελική ευθεία για την ολοκληρωτική απελευθέρωση
Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Ιράκ ανακοίνωσε πως η πολιορκία της Μοσούλης βρίσκεται στην τελευταία της φάση, ότι ο κλοιός έχει κλείσει εντελώς και πως η εκκαθάριση του κέντρου της παλιάς πόλης είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πτώση του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους επίκειται ανά πάσα στιγμή.

Μάλιστα, αεροπλάνα του ιρακινού στρατού έριξαν φυλλάδια που αναφέρονται προς τους πολίτες λέγοντας ότι η «μάχη σχεδόν έχει κερδηθεί». «Ο εχθρός βρίσκεται στα πρόθυρα της τελικής ήττας» ανακοίνωσε ο Αμερικάνος αξιωματικός John Dorrian. Στο φυλλάδιο επίσης συνιστάται στους πολίτες που παραμένου στην πόλη να μην χρησιμοποιούν οχήματα, προκειμένου να μην τους μπερδέψουν οι στρατιώτες με βομβιστές αυτοκτονίας.

«Διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι σύντομα, με τη θέληση του Θεού, θα ανακοινώσουμε την απελευθέρωση και της δυτικής Μοσούλης και η ιρακινή σημαία θα κυματίζει στην Παλιά Πόλη», σημείωσε ο Στρατηγός Yahya Rasool.

Συγκεκριμένα οι τζιχαντιστές που απομένουν ελέγχουν μόνο μια περιοχή μόλις 12 χιλιομέτρων στα δυτικά, περιλαμβανομένης και της Παλιάς Πόλης.

Στόχος της ιρακινής κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει την τελική νίκη πριν από τον εορτασμό του Ραμαζανιού, στις 27 Μαϊου. Η επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης, από όπου ανακηρύχθηκε το αποκαλούμενο Χαλιφάτο το καλοκαίρι του 2014, ξεκίνησε πριν από 7 μήνες.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από την κομβική συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν, που είναι προγραμματισμένη για απόψε, στις 20.20 (ώρα Ελλάδας). Είναι προφανές πως η αμερικανική πλευρά, χωρίς καν να το εκφράσει, θα υπονοεί κατά τη συνομιλία αυτή ότι η Μοσούλη έπεσε και πως η Συμμαχία που επιχειρεί στο Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ανάγκη την Άγκυρα.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Μαΐου 2017, 18:01