Η κάθοδος στην «κόλαση» της Μοσούλης, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Νινευή, έχει εισέλθει στην τελική φάση της, με την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων μέσα στην πόλη.

Στόχος  να απομακρυνθούν οι χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού χαλιφάτου που ελέγχουν την περιοχή, για περισσότερο από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας θα πρέπει σχετικά σύντομα (λογικά σε μερικές εβδομάδες) να εισχωρήσει στο προπύργιο της Daech στην παλαιά πόλη.


Ο Διοικητής των ιρακινών ειδικών δυνάμεων, Αντισυνταγματάρχης Αμπντούλ Χουσεΐν Zαρ, του 9ου θωρακισμένου τμήματος του ιρακινού στρατού, σε έναν αγώνα δρόμου, στα περίχωρα της Μοσούλης δηλώνει περήφανα: «Δίνουμε μάχη χωριό με χωριό και σπίτι με σπίτι. Αλλά σήμερα φαίνεται ότι επιτύχαμε κάτι ανεπανάληπτο. Σε μισή ώρα, έχουμε προχωρήσει 400 μέτρα στην περιοχή της Σέιμα».

Τετρακόσια μέτρα, ένα ή δύο τετράγωνα σε αυτόν τον αστικό χώρο, στη νοτιοανατολική μεριά της de facto πρωτεύουσας του τζιχάντ στο έδαφος του Ιράκ, μπορεί να δείχνει μικρή πρόοδος, αλλά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ημερήσιος μέσος όρος της διάνυσης αποστάσεων των ιρακινών στρατευμάτων ανά ημέρα και δίνει μια ιδέα για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί προκειμένου να «πέσει» η Μοσούλη, που εκτείνεται σε πάνω από είκοσι χιλιόμετρα από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά προς Νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μοσούλη πάντως, το «μέτωπο» δεν ορίζεται με σαφήνεια και παραμένει ρευστό.

Ιρακινά στρατεύματα (9ο θωρακισμένο τμήμα στα νοτιοανατολικά, Ειδικών Δυνάμεων και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Ανατολή, 16ο θωρακισμένο τμήμα στα βόρεια προάστια) αντιμετωπίζουν έναν εχθρό που δύσκολα τον διακρίνεις.

Περίπου 7 με 8 χιλιάδες τζιχαντιστές παραμένουν «ταμπουρωμένοι» στη Μοσούλη, ζωσμένοι με εκρηκτικά, σε κάθε γωνία της πόλης, με τα Drone του… θανάτου να εποπτεύουν από αερός το βασίλειο του τρόμου στην παλαιά πόλη.

Αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά «σκουραίνουν» από την αρχική ανάφλεξη το ξάγαντο έξω από το τελευταίο μεγάλο οχυρό και τελικά εκρήγνυται, απλώνοντας… το σκότος δίπλα από τα στρατιωτικά οχήματα του Ιράκ.

Ακόμα και όταν τα αυτοκίνητα αυτά καταστρέφονται προτού βρουν στόχο, η έκρηξη είναι συχνά τεράστια, καταστρέφοντας μέρος γειτονικών σπιτιών με αποτέλεσμα τη δολοφονία αμάχων.

Για να αποκρούσουν όσο μπορούν τον κίνδυνο, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει κάποια τεθωρακισμένα σε στυλ μπουλντόζας, στο μπροστινό τους μέρος.

Οι τζιχαντιστές από την άλλη διαθέτουν ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των σπιτιών ή στα ανώτερα πατώματα των σπιτιών. Οικίες οι οποίες συχνά εξακολουθούν να κατοικούνται, σε μια πόλη με ενα εκατομμύριο κατοίκους.

Οι αγωνιστές του Ιsis επίσης στήνουν ενέδρες με νάρκες παντού και οργανώνουν επιθέσεις πίσω από τις θέσεις που κατέχονται από τον ιρακινό στρατό. Αυτό το καταφέρνουν μέσω ενός δικτύου σηράγγων τις οποίες έχουν ανοίξει, κάτω από τις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης και τους επιτρέπουν να κινούνται αθόρυβα και αποτελεσματικά, στα αστικά πεδία μάχης.

Ορισμένες περιοχές έχουν αλλάξει χέρια και μέχρι τρεις με τέσσερις φορές, με τους τζιχαντιστές να επανεπενδύουν λίγο -λίγο πριν το χάραμα (20/11/2016) στην ανακατάληψη περιοχών, που είχαν χάσει το προηγούμενο βράδυ.

Αυτές οι τακτικές των τζιχαντιστών δημιουργούν προβλήματα στη μεγάλη εκστρατεία, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανώς πολύ αργότερα, ​​από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί (πριν από το τέλος του έτους).

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης