Φάνης Επιτροπάκης

Οι Ιρακινές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ISOF δεν ανέμεναν τόσο «άγρια» αντίσταση από πλευράς Ιsis, στην πύλη εισόδου, στο κέντρο της πόλης. Αξιωματούχοι της (ΙSOF), που μάχονται ενάντια στην τρομοκρατία, επιχειρούν να ξαναπάρουν την Μοσούλη από το ισλαμικό χαλιφάτο, οι μαχητές του οποίου σήμερα έχουν αναγκάσει τη μία ταξιαρχία (συνολικά τρεις της Αντιτρομοκρατικής), σε εν μέρει υποχώρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους δρόμους της γειτονιάς Al-Karama, στην είσοδο της ανατολικής πλευράς, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το κύριο προπύργιο της ομάδος ισλαμικό χαλιφάτο στο Ιράκ, οι ιρακινές δυνάμεις εδέχθησαν καταιγισμό πυρών, πέφτοντας σε φονικές ενέδρες, τις οποίες προετοίμαζαν οι τζιχαντιστές για αρκετές εβδομάδες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ήλιος δεν περιμένει καν το ηλιοβασίλεμα για να… εξαφανιστεί, καθώς οι νέες πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει πυκνές μαύρες στήλες καπνού και εμποδίζουν τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, η οποία εντείνει τις επιθέσεις της.

Η Daech χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να προετοιμάσει την άμυνα της πόλης, όπου το 2014 ανακήρυξε ως «χαλιφάτο» της. Ελεύθεροι σκοπευτές, σήραγγες και ορυχεία χρησιμοποιούνται από τους μαχητές του Τζιχάντ και ολόκληρο το οπλοστάσιο του αντάρτικου πόλης, κρύβεται σε ειδικά διαμορφωμένες κατακόμβες «σε μια αιματηρή μάχη άνευ προηγουμένου», όπως δηλώνει ένας εκπρόσωπος κλιμακίου του στρατού των ειδικών δυνάμεων της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να επιβραδύνουν την πρόοδο του ιρακινού στρατού, οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Μοσούλης. Έτσι, από την αρχή της επίθεσης, παγιδευμένα αυτοκίνητα και βόμβες, εγκαταλείφθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης, από το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό χαλιφάτο και οι παγιδευμένοι άμαχοι για να ξεφύγουν από τις μάχες, πρέπει να δοκιμάζουν την τύχη τους, περπατώντας μεταξύ βομβών και ναρκών!

“Κατά τη διάρκεια της πορείας μας προς την ανατολή, ήμασταν στο αυτοκίνητο. Βρήκαμε την ευκαιρία τη στιγμή που οι τζιχαντιστές ήταν απασχολημένοι, αγωνιζόμενοι νότια της Μοσούλης. Υπήρχαν δύο αυτοκίνητα μπροστά μας, ο δρόμος ήταν στρωμένος με νάρκες. Μπροστά από εμάς, εξερράγησαν βόμβες και σκοτώθηκαν παιδιά και γυναίκες», δήλωσε ο Χασάν στο France Inter.

Ο πληθυσμός ως ανθρώπινη ασπίδα

Αν και οι δύο άνδρες (που μίλησαν στο γαλλικό μέσο) οι οποίοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους την… κόλαση της Μοσούλης, μέσα και λίγα χλμ. έξω από τη Μοσούλη, εξακολουθούν να υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί πολίτες, παγιδευμένοι ενώ δεκάδες χιλιάδες άμαχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα από την ΕΙ. Πολύ λίγοι από αυτούς, είναι σε θέση να εγκαταλείψουν την πόλη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το France Ιnter.

Για αρκετές ημέρες, οι τζιχαντιστές έχουν μεταφέρει με φορτηγά και πούλμαν τουλάχιστον 30.000 αμάχους, σε μια περιοχή νότια της Μοσούλης, την Χαμάμ αλ-Alil, προκειμένου να τους φέρουν πιο κοντά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, τα στρατεύματα της Daech περικυκλώνουν όλα τα μεγάλα αστικά κτίρια, που είναι γεμάτα με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταφύγει εκεί, εμποδίζοντας ταυτοχρόνως τις συμμαχικές δυνάμεις να επιτεθούν κοντά σε αυτές τις θέσεις.

Κουρτίνες καπνού

Η βομβιστική επίθεση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τις φωτιές που ανάβουν οι τζιχαντιστές.

Μαύρα, λευκά ή κιτρινωπά τα σύννεφα του καπνού από τις πετρελαιοπηγές και τους πασσάλους ελαστικών στις τάφρους που είναι γεμάτες με εύφλεκτα υλικά, τα οποία πυρπολεί το ισλαμικό χαλιφάτο, δημιούργουν κόλαση πυρός.

Μια συνηθισμένη πρακτική που έχει ως στόχο να σκουραίνει τον ουρανό της Μοσούλης, για να παρεμποδίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Στις άκρες του δρόμου, παιδιά που παίζουν, πνίγονται από τους καπνούς, δηλώνει ο Ομάρ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τη στιγμή, που χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων από την καύση των φυτών του θείου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Μαρουάν, ένας άλλος επιζών από επίθεση της Daech, λέει για τους τζιχαντιστές: τα ιρακινά στρατεύματα δε θα περάσουν από εδώ. Ο δρόμος είναι γεμάτος με παγιδευμένα αυτοκίνητα ενώ είδα ένα μεγάλο εργοστάσιο όπου κατασκευάζουν θωρακισμένα αυτοκίνητα, που δεν παθαίνουν τίποτα από τη φωτιά. Είναι λες και ταξιδεύουν μέσα στην Κόλαση», είπε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχουν νάρκες παντού με σχεδόν “αόρατα” σύρματα. Σχεδόν κάθε σπίτι», λέει ένας Peshmerga στη Libération.

“Ανοίγεις απλά μία πόρτα και σπάει το σύρμα,” εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: Υπάρχουν πράγματα που ο άλλος μπορεί να νομίζει ότι είναι αθώα, αλλά δυστυχώς μπορούν να σου πάρουν τη ζωή. Αρκουδάκια και αυτοκινητάκια ακόμη και εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε κονσόλες παιγνιδιών και σε ρολόγια. Να προσέχει ο κόσμος και να μην πιάνει κανένας εγκαταλελειμμένα αντικείμενα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης