Μοσούλη: Τελευταία πράξη του πολέμου έξω από το μέγα τείχος των τζιχαντιστών προτού τελειώσουν όλα για πάντα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016, 01:05
Μοσούλη: Τελευταία πράξη του πολέμου έξω από το μέγα τείχος των τζιχαντιστών προτού τελειώσουν όλα για πάντα
Ο ιρακινός στρατός που υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό της Δύσης, βρίσκεται πια... μία ανάσα από το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, στην παλαιά πόλη της Μοσούλης. Σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της εκστρατείας για την απελευθέρωση του «Μαργαριταριού του βορρά» και 4000 ιρακινοί ειδικοί αστυνομικοί θα ενισχύσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες, τις ελίτ δυνάμεις και την γαλλική Task Force Wagram στο ανατολικό μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, με χθεσινό μήνυμά του προς τους διοικητές της 9ης Μεραρχίας στην πρώτη γραμμή, έδωσε το έναυσμα για την τελική αντεπίθεση επιχειρώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους πολίτες.«Θέλω να ξέρουν οι πολίτες της Μοσούλης ότι θα τους απελευθερώσουμε. Να είναι σίγουροι ότι είναι θέμα χρόνου», δήλωσε ο Χάιντερ αλ-Abadi και προσέθεσε: Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Θα εξαλείψουμε την Daech, δεν υπάρχει χώρος γι 'αυτούς εδώ. Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη. Όλα θα τελειώσουν πολύ σύντομα».

Αντιμέτωποι με τα ιρακινά στρατεύματα που προχωρούν προς προς την πύλη της παλαιάς πόλης της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές υπερασπιζόμενοι το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους στο Ιράκ -στην μεγαλύτερη αστική μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο- απέναντι στο υλικό ανωτερότητας των αντιπάλων τους, αντιπαραθέτουν οπλικά συστήματα τουλάχιστον απαρχαιωμένα.

Οι επιθέσεις της IU από τις σήραγγες που της επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στις ανατολικές συνοικίες, συνεχίζονται με τους inghimasi (μαχητές με μια ζώνη εκρηκτικών) αλλά και με παγιδευμένα αυτοκίνητα (με πλάκες θωράκισης στο μπροστινό μέρος και τις πλευρές) ή με φορτηγά βόμβες, επίσης γνωστά ως οχήματα με ενισχυμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (VBIED).

Οι τζιχαντιστές εκμεταλλευόμενοι ειδικά τις κακές καιρικές συνθήκες που αποτρέπουν την παρέμβαση της πολεμικής αεροπορίας (ή τη νύχτα), ελισσονται με μεγαλύτερη άνεση στο δυτικό μέτωπο και επιδίδονται σε οδομαχίες και μάχες…στήθος με στήθος.

Οι μαχητές του Isis, στις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης χρησιμοποιούν τα παλαιού τύπου κανόνια ZU-23-2 (σοβιετικά συρώμενα αντιαεροπορικά) καθώς και βλήματα Heat από τα Spg-9. To βλήμα εκτοξεύεται από πιστόλι και φεύγει με μία αρχική ταχύτητα 250-400 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές στην περιοχή Άντεν είναι εφοδιασμένοι με τα SVD, ημι-αυτόματα όπλα υποστήριξης διμοιρίας (μοντέλο του 1963). Και αυτά ρωσικής προέλευσης. Επίσης στη διάθεση των δυνάμεων της Daech είναι τα Rpg-7 (αντιαρματικός εκτοξευτής ρουκετών μίας χρήσης), τα ΑΤ-4 (τα πιο συνηθισμένα αντιαρματικά όπλα στον κόσμο) σουηδικής κατασκευής (από την Saab Bofors Dynamics), τα γνωστά πολυβόλα DShK (με αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με το ίδιο όπλο) και εκατοντάδες πυροβόλα PK (ευρύτερα γνωστά ως καλάζνικοφ).

Στη Μοσούλη, οι πολίτες παραμένουν εν μέσω του κρύου χειμώνα, χωρίς ρεύμα ενώ και τα κινητά τηλέφωνα είναι απαγορευμένα από την Daech. Σύμφωνα με μαρτυρίες σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η τιμή μιας φιάλης υγραερίου που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να μαγειρέψουν στα παιδιά τους, έχει φτάσει τα 200.000 ιρακινά δηνάρια (περίπου 150 δολάρια).

Την ίδια στιγμή πολλοί άμαχοι προσπαθούν να φύγουν μέσω της πεδιάδας της αρχαίας επαρχίας Νινευή, αλλά κάποιες οικογένειες αποφάσισαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Μοσούλη, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αναμένοντας τον ιρακινό στρατό, που έχει θέσει υπό την κατοχή του, το ένα τέταρτο της ανατολικής πλευράς της πόλης, να τους απελευθερώσει.

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ανακοινώσει την πτώση της Μοσούλης προτού καν συμβεί και αρκετός κόσμος πιστεύει ότι όλα έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης σύγχυση», δήλωσε ένας αξιωματικός των ιρακινών επίλεκτων μονάδων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάντως, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της επίθεσης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες, από τους τζιχαντιστές.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016, 01:19