Σήμερα 2 Αυγούστου, η Ουάσινγκτον αποχωρεί και επίσημα από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη μέρα που το ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο.

«Στις 2 Αυγούστου 2019, η συνθήκη μεταξύ της Ε.Σ.Σ.Δ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς  και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης », αναφέρει η δήλωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται να παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι συνιστούν επίσης παραβίαση της συνθήκης.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ «κόβει το ανεκτίμητο φρένο» κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης