Μοζαμβίκη: Ανεξάρτητο κράτος σχεδιάζουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:30
Μοζαμβίκη: Ανεξάρτητο κράτος σχεδιάζουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές
Ένας Νοτιοαφρικανός και δύο Τανζανοί μετέχουν στην πενταμελή ηγεσία της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει σπείρει τον τρόμο στη βόρεια Μοζαμβίκη, όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας αυτής, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος των εξτρεμιστών είναι να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στην περιοχή.

Εδώ και έναν χρόνο, οι ισλαμιστές που κηρύττουν την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου δρουν στο Κάμπο Ντελγκάντο, τη βορειότερη επαρχία της Μοζαμβίκης, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η πλειονότητα των κατοίκων της επαρχίας αυτής είναι μουσουλμάνοι.

Στο διάστημα αυτό, οι φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι που αυτοαποκαλούνται «σαμπάμπ» ("νέοι") έχουν σκοτώσει τουλάχιστον εκατό ανθρώπους. Στις επιθέσεις τους, ακολουθούν κάθε φορά το ίδιο σενάριο: ένοπλοι άνδρες βγαίνουν από το δάσος και ορμούν σε κάποιο χωριό όπου σκοτώνουν –κάποιες φορές αποκεφαλίζουν τους κατοίκους– λεηλατούν και πυρπολούν τα σπίτια.

Στην Πέμπα, την πρωτεύουσα του Κάμπο Ντελγκάντο, έχει ξεκινήσει η δίκη περίπου 200 προσώπων που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης. Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί Τανζανοί και Σομαλοί, καθώς και πολίτες του Μπουρούντι και της Λ.Δ. του Κονγκό.

Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον Νοτιοαφρικανό, «ο οποίος ομολόγησε ότι η οργάνωση επιδιώκει να προκαλέσει αστάθεια για να εμποδίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τελικά να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος» στο οποίο θα περιλαμβάνονται εδάφη του Κάμπο Ντελγκάντο και της νότιας Τανζανίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Νοτιοαφρικανός Άντρε Μάγιερ Χάνεκομ, 60 ετών, ο επονομαζόμενος «μπάμπα μζούνγκο» (δηλαδή "λευκός πατέρας") από τα άλλα μέλη της οργάνωσης, τραυματίστηκε από σφαίρα στην επιχείρηση της σύλληψής του, τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χάνεκομ είχε αναλάβει τα «λογιστικά» της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των μελών (περίπου 140 ευρώ τον μήνα).

Η εμφάνιση αυτών των ισλαμιστών ανταρτών ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση του Μαπούτο αλλά επίσης και τις πετρελαϊκές εταιρείες (Exxon, Anadarko και ENI) που ελπίζουν ότι θα εκμεταλλευτούν τα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:31