Σε 217 ανήλθαν οι νεκροί από το πέρασμα του πανίσχυρου κυκλώνα Ιντάι στη Μοζαμβίκη, ενώ περίπου 15.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είναι βαριά άρρωστοι, εξακολουθούν να έχουν ανάγκη διάσωσης, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

Αλλά με τα νερά από τις πλημμύρες να έχουν αρχίσει να υποχωρούν η προτεραιότητα τώρα είναι η διανομή τροφίμων κι άλλων προμηθειών παρά η απομάκρυνση των πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές, παρότι μια τέτοια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέλσο Κορέια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεγαλύτερη μάχη είναι με τον χρόνο» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να σώσουν ζωές και εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

Πριν από μία εβδομάδα, ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε την πόλη Μπέιρα, ένα λιμάνι της Μοζαμβίκης, με ανέμους που είχαν ταχύτητα έως και 170 χλμ. την ώρα και στη συνέχεια κινήθηκε προς τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι ισοπεδώνοντας κτήρια και θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και 56 στο Μαλάουι. Ο αριθμός των νεκρών στη Μοζαμβίκη είναι πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο, καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» είπε ο Κορέια.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από χθες, έχει ανακοινώσει ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης