Σχεδόν 60 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλέον επιλέξιμοι για να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, δήλωσε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν, στο τέλος ενός μαραθωνίου για το ρυθμιστικό πλαίσιο που ανέδειξε τις διαιρέσεις της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συστήνουν τελικά αυτή την αναμνηστική δόση για τρεις κατηγορίες του πληθυσμού: τα άτομα των 65 ετών και άνω, τα άτομα μεταξύ 18 και 64 ετών που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου (διαβήτη, παχυσαρκία …) καθώς και τα άτομα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον κορωνοϊό στο πλαίσιο της εργασίας τους ή του τόπου διαβίωσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η τελευταία κατηγορία, που είναι ευρύτατη, περιλαμβάνει κυρίως τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και τους φυλακισμένους και τα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές αστέγων.

Συνολικά, 20 εκατομμύρια άνθρωποι επιλέξιμοι να εμβολιαστούν, έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από αρκετό καιρό και μπορούν στο εξής να κάνουν την τρίτη δόση, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

“Πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική δόση σας”, τους ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο 78χρονος Αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι και ο ίδιος θα εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι τα εμβολιασμένα άτομα με τα σκευάσματα της Moderna και της Johnson & Johnson θα δουν να έρχεται η σειρά τους, καθώς η μελέτη των δεδομένων που τους αφορούν είναι σε εξέλιξη. Ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι όλοι οι Αμερικανοί θα μπορούν να κάνουν μια αναμνηστική δόση “στο εγγύς μέλλον”.

Ορισμένα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορούσαν ήδη να κάνουν μια τρίτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna στις ΗΠΑ από τις αρχές Αυγούστου.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού για την τρίτη δόση δέχονται επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επικαλείται τις ανισότητες στα εμβόλια μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μπορούν να κάνουν εκστρατεία εμβολιασμού για την αναμνηστική δόση και παράλληλα να προσφέρουν βοήθεια σε ξένες χώρες: η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα δωρεές 1,1 δισεκ. δόσεων στις χώρες που χρήζουν βοήθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης