Σε μια σπάνια εκδήλωση ισχύος αλλά και σε μια έκρηξη ειλικρίνειας για τα διπλωματικά δεδομένα ο Τζο Μπάιvτεν δήλωσε πως ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πληρώσει το τίμημα για την εμπλοκή του στις αμερικανικές εκλογές παραδεχόμενος ότι ο πολιτικός καθοδηγητής της σύγχρονης Ρωσίας είναι φονιάς. Με ή χωρίς εισαγωγικά, ο όρος αυτός είναι αρκετά βαρύς και αντικατοπτρίζει την άποψη που επικρατεί στην Ουάσιγκτον πως οι εποχές που οι ΗΠΑ υποκλίνονταν στην Ρωσία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το μήνυμα αυτό, έφτασε αμέσως έως και το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας όπου ο Ερντογάν αντελήφθη πως τα περιθώρια ελιγμών του είναι πλέον πάρα πολύ στενά και πως θα πρέπει να ξανασκεφθεί από την αρχή τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι “δολοφόνος” απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν “θα πληρώσει το τίμημα” για την εμπλοκή, ανέφερε ο Μπάιντεν. Όπως επισήμανε, σε μία μακρά συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ηγέτη του είπε: “Σε ξέρω και με ξέρεις. Αν καταλήξω ότι αυτό συνέβη, να είσαι έτοιμος”.

Σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος αν θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι “δολοφόνος”, ο Μπάιντεν έγνεψε καταφατικά συμφωνώντας, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Το ρωσικό ρούβλι βρέθηκε να χάνει νωρίτερα έως 1,6% στα 74 ανά δολ. εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 25 Φεβρουαρίου. Ο βασικός δείκτης MOEX διεύρυνε τις απώλειες του, πάνω από 2% στη Μόσχα, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή προσθέτουν τρεις μονάδες βάσης στο 6,84%, πλησιάζοντας υψηλό έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, που μαγνητοσκοπήθηκαν την Τρίτη και θα μεταδοθούν σήμερα, έρχονται την ίδια ημέρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την καμπάνια επηρεασμού με στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, κάτι που ευνοούσε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αναφέρει ότι το ίδιο έγινε και στις προεδρικές εκλογές του 2016 όταν υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης