Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τα τελευταία λόγια του Φλόιντ – «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ως «κάλεσμα αφύπνισης για το έθνος μας».

« “Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ. Αλλά δεν πέθαναν μαζί του. Ακούγονται ακόμα. Αντηχούν σε αυτό το έθνος», δήλωσε ο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλούν σε ένα έθνος όπου πολύ συχνά μόνο το χρώμα του δέρματός σου θέτει τη ζωή σου σε κίνδυνο. … Και μιλούν σε ένα έθνος όπου καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι – όχι τη στιγμή που χάνουν τη ζωή τους – αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους – λένε στον εαυτό τους, “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για το έθνος μας. Για όλους εμάς».

Ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ για τη φωτογραφία στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λίγο μετά την ειρηνική διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος κράτησε τη Βίβλο», είπε ο Μπάιντεν. «Εύχομαι να την ανοίξει κιόλας κάποτε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν συνέχισε: «Εκτός από τη Βίβλο, ο πρόεδρος μπορεί να θέλει να ανοίξει το Σύνταγμα των ΗΠΑ κάποτε. Θα βρει κάτι που ονομάζεται Πρώτη Τροπολογία».

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να εργαστεί για να «αντιστρέψει τον συστημικό ρατσισμό» εάν εκλεγεί πρόεδρος, αναφέροντας συγκεκριμένα τη νομοθεσία για την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος από αστυνομικούς.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προσπάθησε να δημιουργήσει μια σαφή αντίθεση μεταξύ του και του Τραμπ.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτός ο πρόεδρος σήμερα είναι μέρος του προβλήματος και το επιταχύνει», είπε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματα της χώρας δεν θα τελειώσουν αποκλειστικά ένα νικηθεί ο Τραμπ.

«Η αμερικανική ιστορία δεν είναι παραμύθι», είπε ο Μπάιντεν, περιγράφοντας «τη σκληρή πραγματικότητα ότι ο ρατσισμός μας έχει χωρίσει από καιρό».

Συνέχισε λέγοντας: «Κοιτάξτε, η προεδρία είναι μεγάλη δουλειά. Κανείς δεν θα τα κάνει όλα σωστά. Και ούτε εγώ».

«Αλλά σας υπόσχομαι αυτό. Δεν θα διακινήσω φόβο και διχασμό. Δεν θα ταΐσω τις φλόγες του μίσους. Θα επιδιώξω να θεραπεύσω τις φυλετικές πληγές που εδώ και καιρό μαστίζουν αυτήν τη χώρα – δεν θα τις χρησιμοποιήσω για πολιτικό κέρδος».

Πηγή: TheGuardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης