Μπαν Κι Μουν: «Θα διορθώσουμε τις ανακρίβειες»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 09:38
Μπαν Κι Μουν: «Θα διορθώσουμε τις ανακρίβειες»
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απάντησε χθες, μέσω του εκπροσώπου του, στις επικρίσεις που του ασκήθηκαν από την πρώην επικεφαλής των ελεγκτών του οργανισμού.

Η σουηδή Ινγκα-Μπριτ Αχλένιους, που διετέλεσε γενική γραμματέας της Υπηρεσίας Εσωτερικής Εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, έγραψε στην τελική αναφορά της ότι ο γενικός γραμματέας είχε αναμειχθεί στις προσπάθειές της να πατάξει τη διαφθορά, εμποδίζοντάς την να προσλάβει προσωπικό και διενεργώντας δικές του εσωτερικές έρευνες.

Ο εκπρόσωπος του Κι Μουν, Μάρτιν Νεσίρκι, επεσήμανε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ συζήτησε την αναφορά της Αχλένιους, σε χθεσινή συνάντηση με ανώτερους συμβούλους του και ότι κι εκείνοι μελετούν την αναφορά. «Όπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης θα αναλάβουμε δράση. Όπου υπάρχουν ανακρίβειες- και υπάρχουν σημαντικές ανακρίβειες- θα τις διορθώσουμε», είπε ο γενικός γραμματέας δια στόματος του εκπροσώπου του.

Η απερχόμενη επικεφαλής του τμήματος οικονομικού ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε σφόδρα Μπαν Κι Μουν στο εμπιστευτικό σημείωμά της, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Washington Post. «Οι πράξεις σας δεν είναι απλώς ελεεινές, αλλά και ιδιαίτερα κατακριτέες...Οι πράξεις σας είναι άνευ προηγουμένου και κατά τη γνώμη μου σας εκθέτουν υπερβολικά», αναφέρεται στην 50σέλιδη αναφορά της Αχλένιους.

Ο Νεσίρκι, από την πλευρά του, υπογράμμισε τέλος ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «πιστεύει στη συλλογική ηγεσία. Η ηγεσία πηγάζει μέσα από τη ομαδική εργασία. Είπε (ο Κι Μουν) ότι δεν αναμένει πως οι ανώτεροι σύμβουλοί του θα συμφωνούν πάντα μαζί του. Πάντα δεχόταν την εποικοδομητική κριτική».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 09:41