Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε από την Ιορδανία όπου βρίσκεται το Ισραήλ να κάνει «χειρονομίες καλής θέλησης» για να επιτρέψει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους, πριν από τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δυο πλευρών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετάσχει στο διάλογο», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε για ποιες ενέργειες πρόκειται, αλλά έχει επικρίνει συχνά την εξακολούθηση του ισραηλινού εποικισμού του οποίου οι Παλαιστίνιοι ζητούν τον τερματισμό για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μπαν ο οποίος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ, χαιρέτισε το ρόλο της Ιορδανίας, η οποία φιλοξένησε πέντε «διερευνητικές επαφές» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπραγματευτών, τον Ιανουάριο. «Αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί […] Τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θάρρος και με βαθιά πολιτική βούληση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών θα έχει την Τετάρτη συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, καθώς οι «διερευνητικές επαφές» δεν έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης