Μπανγκλαντές: Επανεξέταση του σχεδίου επαναπατρισμού των Ροχίνγκια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 10:51
Μπανγκλαντές: Επανεξέταση του σχεδίου επαναπατρισμού των Ροχίνγκια
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κι άλλες οργανώσεις ζήτησαν να επανεξεταστεί το σχέδιο επαναπατρισμού των μουσουλμάνων προσφύγων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, εν μέσω φόβων για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις χωρίς εγγυήσεις, όπως η παροχή υπηκοότητας.

Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι πρόκειται να καθυστερήσει η διαδικασία επαναπατρισμού των Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, η οποία θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης και επιβεβαίωσης του καταλόγου με τους πρόσφυγες.

«Προκειμένου να γίνει σωστά ο επαναπατρισμός, να είναι βιώσιμος και πραγματικά εφαρμόσιμος, πρέπει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα, για τα οποία δεν έχουμε ακούσει τίποτα» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, επισημαίνοντας κυρίως το ζήτημα της υπηκοότητας.

Περισσότεροι από 665.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλυτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ στην Πολιτεία Ραχίν.

Ο Γκράντι υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός ελέγχου στην Πολιτεία Ραχίν για όσους πρόσφυγες επιστρέψουν και επεσήμανε ότι η UNHCR δεν έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στην περιοχή αυτή ώστε να εκπληρώνει τον ρόλο της.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Μιανμάρ και Μπανγκλαντές συμφώνησαν στους όρους επαναπατρισμού των προσφύγων σε διάστημα δύο ετών. Η Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής και έναν προσωρινό καταυλισμό κοντά στα σύνορα με την Πολιτεία Ραχίν, προκειμένου να δεχθεί τους πρώτους πρόσφυγες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επεσήμανε από τη μεριά του ότι το Μπανγκλαντές θα πρέπει να ακυρώσει εντελώς το σχέδιο αυτό, καθώς «απειλεί την ασφάλειά τους».

Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των προσφύγων στους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές, καθώς φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 10:52