Οι παλιννοστήσεις των προσφύγων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ δεν θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη, όπως προβλεπόταν, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για τον επαναπατρισμό τους, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος από το Μπανγκλαντές.

«Δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να τους στείλουμε πίσω από αύριο. Χρειάζεται ακόμη πολλή προετοιμασία», δήλωσε ο Αμπούλ Καλάμ Αζάντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος της υπηρεσίας στο Μπανγκλαντές αρωγής των προσφύγων και επαναπατρισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ υπέγραψαν στις 23 Νοεμβρίου συμφωνία, με την οποία προσδιοριζόταν το πλαίσιο για την επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές από τον Οκτώβριο του 2016 και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 750.000.

Οι επαναπατρισμοί αυτοί προβλεπόταν να αρχίσουν το αργότερο σε δύο μήνες, δηλαδή στις 23 Ιανουαρίου.

«Ο κατάλογος με τους ανθρώπους που θα σταλούν πίσω δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί, η επαλήθευση των στοιχείων τους και η δημιουργία των κέντρων υποδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί», σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει εξάλλου συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, η Μιανμάρ προβλεπόταν να υποδεχθεί πρόσφυγες Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές σε δύο κέντρα υποδοχής και σε έναν προσωρινό καταυλισμό κοντά στα κοινά τους σύνορα από αύριο και κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια βρίσκονται σήμερα σε τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Μπανγκλαντές. Περίπου 655.000 από αυτούς έχουν εγκαταλείψει την Μιανμάρ από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από μια στρατιωτική εκστρατεία, την οποία ο ΟΗΕ θεωρεί εθνοκάθαρση.

Το πρόγραμμα της επιστροφής των Ροχίνγκια αντιμετωπίζεται με μεγάλες επιφυλάξεις από ειδικούς και μκο. Αυτοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή τους στη Μιανμάρ, από την οποία έφυγαν γιατί ήταν αυτόπτες μάρτυρες σφαγών, ομαδικών βιασμών και χωριών που πυρπολήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης