Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε πως ανέπτυξε σήμερα 600.000 μέλη της αστυνομίας, του στρατού και άλλων δυνάμεων ασφαλείας για να εμποδίσουν τις βιαιότητες κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή.

«Διασφαλίζουμε το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας βάσει των δυνατοτήτων της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, ο Ραφικούλ Ισλάμ.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ειρηνική ατμόσφαιρα» γύρω από τα περίπου 40.000 εκλογικά τμήματα, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να επιτρέψουν στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να εκλεγεί για τέταρτη θητεία. Θα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971.

Στη χώρα αυτή των 165 εκατομμυρίων κατοίκων, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύθηκε από βιαιότητες.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ των οπαδών της Χασίνα και των μαχητικών μελών του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το BNP, το οποίο είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες εκλογές το 2014, κατηγόρησε τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, του Συνδέσμου Αουάμι, ότι επιτέθηκαν σε οπαδούς του, από τους οποίους 12.000 τραυματίσθηκαν, για να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία. Ο Σύνδεσμος Αουάμι απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία.

Η επικεφαλής του BNP, η Χαλέντα Ζία, η οποία είναι φυλακισμένη στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς, κατηγόρησε επίσης την εκλογική επιτροπή για μεροληψία, κάτι που αυτή η τελευταία αρνήθηκε.
Σύμφωνα με το κόμμα, 14.000 μέλη του έχουν φυλακισθεί αφότου ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», δήλωσε ο Ισλάμ απαντώντας στις ανησυχίες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως οι αρχές ενδέχεται να μειώσουν τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο για να «εμποδίσουν τη διάδοση φημών».

Η κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών είχε ήδη διακόψει την Πέμπτη τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τις αποκατέστησε την επομένη το πρωί.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς πρόκειται επίσης να περιοριστεί αύριο Κυριακή για λόγους ασφαλείας και για να διευκολυνθεί η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Ισλάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης