Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς, σημειώθηκε μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα στο κεντρικό Ισραήλ. Ορισμένες απο αυτές τις ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από το σύστημα Iron Dome («Ατσάλινος Θόλος»), αλλά πολλές από τις ρουκέτες που έπεσαν έπληξαν αρκετές περιοχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα επλήγησαν οι περιοχές Bet Shemesh, Kiryat Anavim, Maaleh Hahamisha και Beit Hakerem, αλλά και οι Kiryat Gat, Lachish και Sderot. Περισσότερες από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά, ανακοίνωσε η Χαμάς Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά αντίποινα με 20 νεκρούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Γάζα:

 

Απειλεί με νέα επίθεση η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Στο μεταξύ, η τρομοκρατική οργάνωση της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ απειλεί με νέα επίθεση από τη Γάζα στο Ισραήλ στις 21:00. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή έως και 50 μίλια γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, λίγο πριν τις 21:00, μια πυρκαγιά, ορατή από απόσταση πάνω των δύο χιλιομέτρων, ξέσπασε το βράδυ στους χώρους της Πλατείας Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, ενώ χιλιάδες πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι.

Ισραηλινά ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος Αλ Άκσα. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

Σειρήνες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ και Bet Shemesh

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν πολλαπλές ρουκέτες από τη Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα που «χτύπησε» το αυτοκίνητό του στη συνοριακή περιοχή της Γάζας. Ο πολίτης, που σύμφωνα με την ενημέρωση βρισκόταν το αυτοκίνητο την ώρα της επιθεσης, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να εξεταστεί.

Επιβεβαιώνει το «χτύπημα» η Χαμάς

Η Χαμάς ανέφερε ότι «χτύπησε» την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ στην Ιερή Πόλη και την παρενόχληση του λαού μας στο Σεΐχ Τζαράχ και στο Τζαμί Αλ Άκσα». «Αυτό είναι ένα μήνυμα που ο εχθρός πρέπει να καταλάβει καλά», είπε ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης.

Σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος για «ευρεία κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή, μετά τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ταραχές «ενέχουν τον κίνδυνο μιας ευρείας κλιμάκωσης». «Η Γαλλία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πρόκληση ώστε να επιστρέψει η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν στις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στην Πλατεία των Τεμενών μεταξύ αστυνομικών και Παλαιστίνιων πιστών.

Η Γαλλία καταδίκασε επίσης «τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που στοχοθέτησαν (τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα) το ισραηλινό έδαφος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Δήλωσε εξάλλου «ανήσυχη» για την απειλούμενη έξωση Παλαιστίνιων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων. Η υπόθεση αυτή επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

«Όλες οι προβοκατόρικες δηλώσεις και όλες οι εκκλήσεις υπέρ της βίας και του μίσους είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», επέμεινε η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ.

Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Τυνησίας, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ματαιώθηκε η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

«Η πορεία για τον «χορό των σημαιών» ματαιώθηκε. Δεν θα χορέψουμε σε μια διαιρεμένη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση Am Kalavi που κάθε χρόνο οργανώνει αυτήν την πορεία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967.

Διεθνής ανησυχία από τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ

Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί ξέσπασαν άγρια επεισόδια έξω από το τζαμί Αλ Άκσα, στην ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της επετείου της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. 

Η αστυνομία του Ισραήλ έριξε δακρυγόνα, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και πλαστικές σφαίρες, ενώ οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες. Προηγήθηκαν εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατευμάτων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Διαβάστε περισσότερα: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης