Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται «περισσότερο χρόνο» για να επιτύχει με τη Βρετανία μια συμφωνία για το Brexit, αλλά τη λήψη μιας «απόφασης», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μερικές εβδομάδες πριν από την 29η Μαρτίου που προβλέπεται να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ένωση.

«Δεν χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μια απόφαση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Europe 1, αφού δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εναπόκειται στους Βρετανούς να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν όλα τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έλαβαν δημοκρατικά» πρόσθεσε, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει, μολονότι οι Βρετανοί διαπίστωσαν την Τετάρτη «προόδους».

Μετά τη μαζική απόρριψη της συμφωνίας για το «διαζύγιο» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Βρετανούς βουλευτές τον Ιανουάριο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή της.

Ωστόσο, η Ε.Ε. αρνείται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης αποχώρησης, αν και δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει, ένα κείμενο που σχεδιάζει το περίγραμμα των μελλοντικών της σχέσεων με το Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέι θέλει να εξασφαλίσει «δεσμευτικές αλλαγές» στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας που αποσκοπεί στο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης