Μπαρόζο: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 07:00
Μπαρόζο: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή
Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ την ποινή του θανάτου παρά μόνο εάν αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντιδρώντας σε μια τοποθέτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν ένα κράτος μέλος θέλει να επαναφέρει (την θανατική ποινή σε ισχύ), μπορεί να το κάνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.» τόνισε ο Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ουγγρικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

«Η επαναφορά της ποινής του θανάτου είναι απλά αδύνατη για ένα (κράτος) μέλος της Ε.Ε. Η συζήτηση αυτή έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διευθετηθεί για όλα τα μέλη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά)- με τον πρωθυπουργό Όρμπαν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για διάφορα ζητήματα, καθώς οι απόψεις που εκφέρει συχνά αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα, σχολιάζοντας τη δολοφονία ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι «η ποινή του θανάτου θα έπρεπε να είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο και μεταδόθηκε την Παρασκευή, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα έπρεπε να μπορούν να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 07:00