Αντιπρόσωποι περισσότερων από 60 χωρών, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, άρχισαν τη Δευτέρα στο Μπαχρέιν μια διήμερη συνάντηση με θέμα την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών μετά τις επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο και σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν, χώρα του Κόλπου που κατηγορείται από τις ΗΠΑ, τις δυτικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές –κάτι που αρνείται– δεν συμμετέχει στη σύνοδο αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια ξεκάθαρη θέση (…) και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τις χώρες μας από τα απείθαρχα κράτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν σεΐχης Χάλεντ Αλ-Χαλίφα απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

Παρά το γεγονός ότι δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Μπαχρέιν, το Ισραήλ εκπροσωπείται. Το εβραϊκό κράτος είχε ήδη συμμετάσχει πριν από τέσσερις μήνες σε μια συνάντηση στη Μανάμα για την παρουσίαση της οικονομικής πτυχής του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

«Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε επιστολή που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαζί οφείλουμε να δεσμευθούμε ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουμε τις χώρες που εξακολουθούν να θέλουν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής», προσθέτει ο Πομπέο υπαινισσόμενος σαφώς το Ιράν που κατηγορείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και των φορέων τους, είτε αεροπορικών είτε θαλάσσιων, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογραμμίζει.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Μπαχρέιν ανήκουν στην «Ομάδα εργασίας για τη θαλάσσια και αεροπορική ασφάλεια» που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο στη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στη Βαρσοβία, υπενθύμισε μέσω του Twitter ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης