Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν φιμώνει τους αντιφρονούντες και καταστέλλει με βία τις διαδηλώσεις εναντίον της το τελευταίο έτος, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι παραβλέπουν σκοπίμως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή του Κόλπου.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει καταγράψει πώς η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017, συνέλαβε, βασάνισε, απείλησε ή απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα σε τουλάχιστον 169 ακτιβιστές και αντιφρονούντες ή στους συγγενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές του Μπαχρέιν δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση, αν και επανειλημμένα έχουν διαψεύσει ότι γίνονται συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Με τίτλο: «Κανείς δεν μπορεί να σε προστατεύσει: ένας χρόνος καταστολής των αντιφρονούντων στο Μπαχρέιν», η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφάλειας.

Επίσης η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις δυτικές κυβερνήσεις, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι σιωπούν. Οι δύο αυτές χώρες έχουν μεγάλο επίπεδο επιρροής στο Μπαχρέιν, όπου είναι η βάση του 5ου στόλου των ΗΠΑ, ενώ έχει σημαντικές εγκαταστάσεις το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Μπαχρέιν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε επικρίνει δημοσίως τις αρχές της χώρας αυτής του Κόλπου.

«Τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος Τραμ δήλωσε στον βασιλιά Χάμαντ του Μπαχρέιν “δεν θα υπάρξει ένταση με αυτή την κυβέρνηση”: το Μπαχρέιν φαίνεται να ερμήνευσε αυτή τη δήλωση ως άδεια για να συνεχίσει την καταστολή», σχολιάζει η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το Μπαχρέιν έχει εντείνει την καταστολή των αντιφρονούντων, κλείνοντας δύο μεγάλα πολιτικά κινήματα, αφαιρώντας την υπηκοότητα από τον πνευματικό ηγέτης της σιιτικής κοινότητας και φυλακίζοντας ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιούλιο δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστό ακτιβιστή Ναμπίλ Ρατζάμπ σε δύο χρόνια φυλάκιση επειδή έκανε «ψευδείς και προσβλητικές» δηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας. Τον Ρατζάμπ βαρύνουν και άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με αναρτήσεις του στο Twitter, για τις οποίες αναμένεται να δικαστεί και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη.

«Χρησιμοποιώντας πολλά όπλα καταστολής, περιλαμβανομένων των παρενοχλήσεων, των κρατήσεων και των βασανιστηρίων, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει καταφέρει να συνθλίψει μια μέχρι πρότινος ανθούσα κοινωνία των πολιτών», επισημαίνει ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για εννέα περιπτώσεις επικριτών της κυβέρνησης που έχουν βασανιστεί ενόσω κρατούνταν, εκ των οποίων οι οκτώ τον Μάιο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης