Οι ψηφοφόροι στο Μπαχρέιν θα κληθούν ξανά στις κάλπες την επόμενη εβδομάδα για να κριθούν οι 34 από τις 40 έδρες της Βουλής της χώρας, καθώς μόλις έξι υποψήφιοι κέρδισαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες μετά την εξέγερση του 2011 εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας, διεξήχθησαν χθες Σάββατο, ενώ η αντιπολίτευση καλούσε τους πολίτες σε αποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νικητές από τον πρώτο γύρο είναι πέντε σουνίτες, ανάμεσά τους ένας πρώην βουλευτής, και ένας σιίτης.

Ένας πολιτικός εξασφάλισε μια έδρα διότι οι δύο αντίπαλοί του στην εκλογική του περιφέρεια εγκατέλειψαν τον εκλογικό τους αγώνα πριν από την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που σήμανε πως ήταν ο μόνος υποψήφιος.

«Περίπου 260 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις εναπομείνασες 34 έδρες την 29η Νοεμβρίου», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Χάλεντ Μπιν Αλί αλ Χαλίφα. Ανάμεσα στους υποψήφιους που θα λάβουν μέρος στον δεύτερο γύρο είναι έξι γυναίκες, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, η εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση ανακοίνωσαν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για το επίπεδο της συμμετοχής. Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι το 51,5% των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου (350.000) ψήφισε χθες, ενώ η αντιπολίτευση αμφισβήτησε ευθέως το ποσοστό, που θεωρεί ότι περιορίστηκε στο 30%.

Η σιιτική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την φάρσα και τονίζοντας ότι δεν δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις δημοκρατικού ελέγχου.

Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των υπηκόων του Μπαχρέιν, καταγγέλλουν ότι η σουνιτική μοναρχία ασκεί διακρίσεις σε βάρος τους και ζητούν μια πιο αντιπροσωπευτική μορφή πολιτεύματος.

Τον Φεβρουάριο του 2011 στο Μπαχρέιν ξέσπασαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι σιίτες, με κεντρικά αιτήματα να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και να δοθούν στο λαό περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, στον απόηχο των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τις αρχές με τη βοήθεια άλλων αραβικών κρατών.

Οι 18 βουλευτές του σιιτικού κινήματος αλ Ουέφακ, που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2010, παραιτήθηκαν το 2011 για να διαμαρτυρηθούν για την «καταστολή» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στο Μπαχρέιν, όπου ζουν 1,3 εκατ. άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι υπήκοοι της χώρας, βρίσκεται η βάση του 5ου στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η χώρα θεωρείται σύμμαχος-κλειδί τόσο των ΗΠΑ, όσο και Αραβικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, άλλη μια σουνιτική μοναρχία.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης