Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απαίτησε χθες Σάββατο από τους συμπολίτες του να «μην την κοπανάνε» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ εναντιώθηκε για άλλη μια φορά στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπραζιλία.

«Δεν πρέπει να την κοπανάτε μπροστά σε αυτόν τον ιό, πρέπει να τον αντιμετωπίζετε με ψηλά το κεφάλι, ο Θεός είναι μαζί μας», βροντοφώναξε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος σε χριστιανούς που διαδήλωναν εναντίον της άμβλωσης μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτή του την παρέμβαση, που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Μπολσονάρου ήρθε για ακόμη μια φορά σε μετωπική σύγκρουση με κυβερνήτες πολιτειών και δημάρχους που έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Κογκρέσου και του Τύπου.

Με 206 θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο, η Βραζιλία μετράει πλέον 2.347 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 36.599 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου χαρακτηρίζει «γριπούλα» την COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, απέπεμψε τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, ο οποίος τασσόταν υπέρ της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της επιβολής μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου καταγράφονται τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

«Αυτό που ακούμε όλο και περισσότερο είναι οι άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Από την αρχή, λέω ότι έχουμε δύο προβλήματα, τον ιό και την ανεργία. (…) Δεν υπερασπίζομαι την οικονομία, υπερασπίζομαι τις θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Μπολσονάρου. «Είναι τάχα αδύνατο να κατανοήσουν τις συνέπειες της ανεργίας, ότι θα σκοτώσει κόσμο;» διερωτήθηκε.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να άρουν τον περιορισμό, είπε: «Σε ό,τι με αφορά, θα αρχίσω να χαλαρώνω (τα μέτρα) και να δείχνω πως δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος».

Το 68% των πολιτών της Βραζιλίας εγκρίνουν τα μέτρα περιορισμού, παρά τον αντίκτυπό τους στην οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο. Το ποσοστό αυτό πάντως μειώνεται· ανερχόταν στο 76% στις αρχές του Απριλίου.

Ο Μαντέτα, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Νέλσον Τάιχ, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βραζιλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κορύφωση της πανδημίας μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης