Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από τη θέση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, ανέφερε ότι το «αδιέξοδο» στη Συρία μπορεί ακόμα να ξεπεραστεί, εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν ένα «ειλικρινές» πνεύμα «συμβιβασμού».

Ο απερχόμενος διεθνής απεσταλμένος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times (FT) το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, κάλεσε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν να καταβάλουν «συντονισμένες προσπάθειες να πείσουν την ηγεσία της Συρίας να αλλάξει πορεία και να δεσμευτεί σε μια πολιτική μετάβαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα έπρεπε να πιέσουν την συριακή αντιπολίτευση να υιοθετήσει μια «πολιτική διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες» στη χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», υπογράμμισε εν τω μεταξύ ο Ανάν στο άρθρο του στους FT.

«Η Συρία μπορεί ακόμη να σωθεί από τη χειρότερη τραγωδία», εκτίμησε. Αλλά αυτό θα απαιτήσει «θαρραλέα ηγεσία, πάνω από όλα εκ μέρους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), περιλαμβανομένων των προέδρων (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν και (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα», επισήμανε ο Ανάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης