Tου Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ξανάγραψε το «νόμο του πολέμου» έχοντας συμπεριλάβει και τους «επικίνδυνα δρώντες δημοσιογράφους» (με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει) στους πιθανούς στόχους.

Το μακροσκελές κείμενο με τις πολεμικές οδηγίες δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή να θεωρούν τους δημοσιογράφους (που δεν είναι παρακοιμώμενοι με το στράτευμα) ακόμη κι ως τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το βιβλίο με τις οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας «Department Of Defense Law Of War Manual» (1.200 σελίδες) που έχουν σταλεί σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, οι δημοσιογράφοι μπορεί να θεωρηθούν «παράνομοι μαχητές» (“unprivileged belligerents” όπως τους χαρακτηρίζει ακριβώς) και «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «κανονικοί στρατιώτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο «με τις οδηγίες» περιγράφονται λεπτομερώς οι νόμιμοι μέθοδοι με τις οποίες θα πρέπει να εξουδετερώνονται οι «στρατιώτες» του εχθρού. Υπάρχει όμως και ειδικό κεφάλαιο που αφορά στους δημοσιογράφους και γιατί θα πρέπει να θεωρούνται «παράνομοι μαχητές». Ο όρος αυτός αντικαθιστά τον από εποχής Τζορτζ Μπους «παράνομοι εχθρικοί μαχητές».

Όπως αναφέρει: «Γενικώς οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες. Ωστόσο, δημοσιογράφοι μπορεί να αποτελούν και προσωπικό ένοπλων δυνάμεων με εξουσιοδότηση να ακολουθούν τις στρατιωτικές δυνάμεις ή να αποτελούν παράνομους μαχητές».

Το βιβλίο με τις νέες πολεμικές οδηγίες του Πενταγώνου έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με τον Ομοσπονδιακό Νόμο, αλλά και τη Σύμβαση της Γενεύης, που αναγνωρίζουν ποια πρόσωπα προστατεύονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις -και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιογράφοιΩς τώρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν οι ίδιες την ευθύνη για την καταγραφή των ντοκουμέντων που καθόριζαν τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της μάχης, στα οποία φυσικά δεν υπήρχε αναφορά στο ενδεχόμενο οι δημοσιογράφοι να αποτελούν στόχο. Ωστόσο το βιβλίο με τις νέες πολεμικές οδηγίες του Πενταγώνου έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με τον Ομοσπονδιακό Νόμο, αλλά και τη Σύμβαση της Γενεύης, που αναγνωρίζουν ποια πρόσωπα προστατεύονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις -και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι.

Με τον αμφιλεγόμενο όρο που περιγράφονται οι δημοσιογράφοι, δίνεται το νομικό έρεισμα που επιτρέπει στους Αμερικάνους στρατιώτες να σκοτώνουν αθώους χωρίς το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κάποια κύρωση, μια και θα τους θεωρούν «παράνομους μαχητές».

Εξουδετέρωση με μαχαίρι, βόμβες, πυροβόλο αλλά όχι… πνιγμό!

Στις οδηγίες του νέου «Πολεμικού Οδηγού» του Πενταγώνου περιγράφονται λεπτομερώς οι μέθοδοι αντιμετώπισης του εχθρού (μαχαίρι, βόμβες, εκρήξεις και κάθε πυροβόλο όπλο), ωστόσο ειδική διάταξη απαγορεύει τον δια πνιγμού (ασφυξίας) θάνατο.

Δικαιολογούνται πάντως οι αιφνιδιαστικές (απροειδοποίητες) επιθέσεις, ενώ δίνεται πράσινο φως στην επίθεση εναντίον υποχωρούντων στρατιωτών.

Σε συνέντευξή του στο «RT» ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Chris Chambers εξηγεί πως με τη διάταξη αυτή που περιέχει το βιβλίο με τις πολεμικές οδηγίες «δίνει την ευχέρεια στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές να απαλλάσσονται από δημοσιογράφους που δεν είναι αρεστοί και ιστοσελίδες όπως η WikiLeaks, που τους έκανε… διάσημους».

Κανένα σχόλιο από το Πεντάγωνο

Παρ’ όλο που το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την είδηση της αντιμετώπισης των δημοσιογράφων ως «παράνομους μαχητές», ο καθηγητής Chambers επέμεινε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και την εθνική Ένωση Τύπου και την Κοινωνία των επαγγελματιών δημοσιογράφων (National Press Club και Society of Professional Journalists).

—————————-
Σημείωση στυξ: Το παράδοξο (;) είναι πως αν και το βιβλίο του Πενταγώνου κυκλοφορεί στις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες εδώ και έναν μήνα, τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης το έχουν κάνει γαργάρα…

ΥΓ. Το κείμενο με την παραπομπή στο πλήρες περιεχόμενο του βιβλίου με τις «πολεμικές οδηγίες» του αμερικανικού Πενταγώνου κοινοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων IFJ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων EFJ, επιδιώκοντας την αντίδρασή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης