«Η κατάσταση στη Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε χάος παρόμοιο με αυτό στη Σομαλία» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταφέρει ο Καντάφι να επικρατήσει στρατιωτικά των αντικαθεστωτικών.

«Το χειρότερο σενάριο – εκτιμώ ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, όμως είναι θεωρητικά πιθανό – είναι η Λιβύη να γίνει μία ακόμη Σομαλία» σημείωσε ο Ιβανόφ από το Μαϊάμι, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσινγκτον. «Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, όμως ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολεμική σύγκρουση στη Λιβύη έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο φυλών, υπογράμμισε ο Ιβανόφ. Η Σομαλία είναι χωρίς κυβέρνηση από το 1991 και έχει γίνει πρόσφορο έδαφος για πειρατές. Στις 2 Μαρτίου, η Χίλαρι Κλίντον είχε εκφράσει την ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα, ότι η Λιβύη θα μπορούσε να έχει παρόμοια εξέλιξη και να γίνει μία «τεράστια Σομαλία», προσφέροντας έδαφος στην αλ Κάιντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης