Σε πολλές πόλεις της Ουγγαρίας επικρατεί η εικόνα των κλειστών εργοστασίων, ενώ όσοι έχουν ακόμη δουλειά, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, αμείβονται πολύ χαμηλά. Όταν τους ρωτούν τι πρόκειται να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα, για το εάν πρέπει η Ουγγαρία να δεχτεί ή όχι τις ποσοστώσεις της ΕΕ για την ανακατανομή προσφύγων, απαντούν μετά βεβαιότητας «όχι».

Και αυτό γιατί δεν θέλουν μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες να πάρουν τις δουλειές τους, ενώ δεν κρύβουν τους φόβους τους για την εσωτερική ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οπωσδήποτε θα ψηφίσω σε αυτό το δημοψήφισμα, επειδή φοβάμαι για την οικογένειά μου και τη δουλειά μου», λέει στο Voice of America News ένας 56χρονος εργάτης οικοδομών.

Από την πλευρά των αναλυτών αναμένεται θεαματική κατίσχυση του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής, αρκεί φυσικά οι Ούγγροι να δώσουν το “παρών” στις κάλπες. Και αυτό με τη σειρά του, δηλαδή η επικράτηση του «όχι», θα γιγαντώσει όσες δυνάμεις και πολιτικές τάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης θέλουν η ΕΕ να υιοθετήσει σκληρότερες πολιτικές στο προσφυγικό.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στη Βουδαπέστη ελπίζουν να επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα για να στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, «πως δεν θέλουμε τους μετανάστες, δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τέτοιες πολιτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικοινωνιακός πόλεμος

Το τελευταίο διάστημα, ενόσω προετοιμαζόταν η διαδικασία του σημερινού δημοψηφίσματος, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο με ανακοινώσεις και επιθετικές επικοινωνιακές στρατηγικές.

Τεράστιες ταμπέλες και τηλεοπτικά σποτ μπήκαν μαζικά στην καθημερινότητα των Ούγγρων, αποτελώντας τη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, προκειμένου να πειστούν όλο και περισσότεροι κάτοικοι να πάνε να ψηφίσουν, αλλά και να επιλέξουν το “όχι” στη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Στην αντίθετη πλευρά, όσοι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, δηλαδή μερίδα της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, επίσης με πλακάτ και -μικρής έκτασης- διαδηλώσεις επιχείρησαν να μεταδώσουν στους ομοεθνείς τους το μήνυμα πως «δεν πρέπει να παρασυρθούν από την τακτική φόβου που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση του Orban».

Φόβοι για κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Αν τουλάχιστον 50% των Ούγγρων ψηφίσει στο δημοψήφισμα και ταχθεί υπέρ της πρότασης του Orban, τότε, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι πιο εύκολο για τις αντιμεταναστευτικές και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις της Ευρώπης να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στην πολιτική των Βρυξελλών.

Το «κλειδί»  στην όλη υπόθεση είναι πως, αν επικρατήσει το κόμμα του Orban, που απολαύει της αποδοχής του λαού, τότε θα είναι πιο εύκολο να υιοθετηθούν αυστηρότερες πολιτικές ακόμη και για το πέρασμα των προσφύγων από το έδαφος της χώρας.

Κατ’ επέκταση, συνεχίζουν οι αναλυτές, μια σημερινή νίκη του Orban θα αποτελέσει το τρίτο «χαστούκι» που θα δεχτεί η ΕΕ, μετά το Brexit των Βρετανών και την άρνηση των Ολλανδών στην εμπορική συνεργασία της Ευρώπης με την Ουκρανία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με πληροφορίες από Voice of America News, BBC, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης