Μπόρις Τζόνσον καλεί Βρυξέλλες να προχωρήσουν στη διευθέτηση των ιρλανδικών συνόρων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 13:41
Μπόρις Τζόνσον καλεί Βρυξέλλες να προχωρήσουν στη διευθέτηση των ιρλανδικών συνόρων
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τις Βρυξέλλες να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

«Τα θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας συνδέονται πνευματικά και στενά με θέματα της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς» και άρα ανήκουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

«Πιστεύω λογικά πως είναι καιρός να περάσουμε στη δεύτερη φάση» των συνομιλιών αυτών, που αφορά τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και στην ΕΕ, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός ομόλογός του είπε επίσης πως επιθυμεί να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας όμως πως χρειάζονται διευκρινίσεις για τα σύνορα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, της οποίας το Λονδίνο και το Δουβλίνο είναι εγγυητές.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται σήμερα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη σε κοινωνικά θέματα στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσει την πρόοδο στις συζητήσεις για το Brexit, αλλά και με τους ομολόγους της Ιρλανδίας, Πολωνίας και Σουηδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αύξησε σήμερα την πίεση στην πρωθυπουργό της Βρετανίας λέγοντας πως «μένει ακόμη να γίνει δουλειά» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο.

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αδιεξόδου, ο βρετανός Yπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν συμβιβασμούς. «Θέλω να κάνουν συμβιβασμούς (...) Δεν παίρνεις κάτι, αν δεν δώσεις κάτι» είπε στο BBC.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι Ντέιβις και Τζόνσον ασκούν πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον λογαριασμό του Brexit που είναι το καλύτερο διαπραγματευτικό όπλο της Βρετανίας αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 13:41