Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες τραυματίες και 37 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε εργάτες καναδικού χρυσωρυχείου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, 22:34
Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες τραυματίες και 37 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε εργάτες καναδικού χρυσωρυχείου

Στους 37 ανέρχονται οι νεκροί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60 από την επίθεση που δέχτηκε την Τετάρτη μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε εργάτες σε ένα χρυσωρυχείο της καναδικής εταιρείας χρυσού Semafo στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένες περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο μαστίζονται από ισλαμιστική βία την οποία ο στρατός δεν έχει καταφέρει να περιορίσει. Η Semafo ενίσχυσε πέρσι τα μέτρα ασφαλείας, μετά τις ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν κοντά σε δύο από τα ορυχεία της.

Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε ανάμεσα στα ορυχεία Φάντα και Μπούνγκου, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πόλη Μπούνγκου. Έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και μια διπλωματική πηγή ανέφεραν αργότερα ότι οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το στρατιωτικό όχημα που συνόδευε την αυτοκινητομπή χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε μια περιοχή όπου δεν πιάνουν τα κινητά τηλέφωνα. Αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη, άγνωστος αριθμός ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον των αυτοκινήτων. Μία από τις πηγές είπε ότι κατά τα φαινόμενα στόχευαν τα πέντε λεωφορεία των εργατών αλλά και τη στρατιωτική συνοδεία τους, κάτι που είναι σύνηθες.

Τον Δεκέμβριο, στον ίδιο δρόμο, είχε δεχτεί επίθεση ένα όχημα της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

Μια εκπρόσωπος της Semafo, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει πλήρη ενημέρωση και δεν είναι σε θέση να προσθέσει κάτι περισσότερο πέραν της πρωινής ανακοίνωσής της. Το ορυχείο Μπούνγκου είναι ασφαλές και η λειτουργία του δεν επηρεάστηκε, πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση, η μετοχή της εταιρείας που εδρεύει στο Τορόντο κατέγραψε πτώση 10%.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, 22:42