Μπουρκίνα Φάσο: Αποφασισμένοι να πεθάνουν ήταν οι δράστες της επίθεσης στο εστιατόριο, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 01:54
Μπουρκίνα Φάσο: Αποφασισμένοι να πεθάνουν ήταν οι δράστες της επίθεσης στο εστιατόριο, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές
Οι ένοπλοι που άνοιξαν πυρ το βράδυ της Δευτέρας σε ένα εστιατόριο στη Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ήταν «πολύ νέοι», αποκάλυψε την Τρίτη η γενική εισαγγελέας Μαΐζά Σερεμέ.

«Οι δράστες ήταν πολύ νέοι (...). Πήγαν στη μάχη για να πεθάνουν» είπε η Σερεμέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε από την τοπική τηλεόραση.

Στόχος της επίθεσης ήταν το καφέ-εστιατόριο Aziz Istanbul, στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου, όπου συχνάζουν πολλοί αλλοδαποί ιδίως όταν στις οθόνες του προβάλλονται σημαντικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι δύο νεαροί πήγαν με μηχανάκι στην περιοχή. Ο καθένας τους κρατούσε από ένα Καλάσνικοφ. «Βρήκαμε στο σημείο πολλούς γεμιστήρες, ορισμένοι ήταν άδειοι, άλλοι ήταν γεμάτοι», πρόσθεσε. Η Σερεμέ έκανε επίσης λόγο για «ομοιότητες στον τρόπο δράσης» με την αιματηρή τζιχαντιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2016, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην καφετέρια Cappuccino (που απέχει μόλις 200 μέτρα από το Aziz Istanbul) και σε άλλα καταστήματα, σκοτώνοντας 30 και τραυματίζοντας 71 ανθρώπους. Εκείνη η επίθεση έληξε με την επέμβαση των δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο και Γάλλων στρατιωτών που συγκρούστηκαν με τους δράστες επί περίπου 12 ώρες.

Το βράδυ της Δευτέρας οι δράστες «απαντούσαν στα πυρά (σ.σ. των δυνάμεων ασφαλείας) επί πολλές ώρες, πριν πέσουν νεκροί στο πίσω μέρος του κτηρίου», είπε η Σερεμέ.

Μεταξύ των 22 τραυματιών είναι και πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο. Χάρη στην επέμβαση των αρχών, απελευθερώθηκαν και οι 40 πελάτες του εστιατορίου που κρατούνταν από τους ενόπλους.

Από τους 18 νεκρούς, οι τρεις δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Από τους υπόλοιπους, οι οκτώ ήταν ντόπιοι, ένας Γάλλος, μια Καναδή, ένας Σενεγαλέζος, ένας Νιγηριανός, ένας Τούρκος και δύο Κουβεϊτιανοί. Σύμφωνα πάντως με τις καναδικές αρχές, στα θύματα περιλαμβάνονται δύο Καναδοί υπήκοοι.

Οι εισαγγελικές αρχές έκαναν έκκληση σε όσους γνωρίζουν τους δράστες να βοηθήσουν ώστε να αναγνωριστούν και να εντοπιστούν τυχόν συνεργοί τους ή όσοι τους διευκόλυναν στην οργάνωση της επίθεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 01:54