Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ βοηθητικοί του στρατού, σκοτώθηκαν προχθές Δευτέρα σε δύο χωριστές επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής.

«Ένοπλοι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο χωριό Σαφί, στην κοινότητα Μποαλά, κοντά στην Καγιά» (κεντρικά-βόρεια). «Οι εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας (VDP, παραστρατιωτικοί), που έγιναν στόχος, έχασαν οκτώ μέλη», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά ακόμη «στοιχεία» των παραστρατιωτικών τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τοπικός ηγέτης των VDP στην Καγιά επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας από την πλευρά του λόγο για «7 νεκρούς, 10 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές».

«Την ίδια ημέρα (…) κοντά στη Μαρκογέ, στην επαρχία Ουνταλάν (βορειοανατολικά), ένοπλοι δολοφόνησαν έξι αμάχους και άρπαξαν οχήματα και άλλα αγαθά», σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τρομοκράτες απήγαγαν τρεις νέους στον (οδικό) άξονα Σαλμοσί – Μαρκογέ, που αργότερα εντοπίστηκαν νεκροί σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση», εξήγησε συγγενής των θυμάτων.

«Λήστεψαν ανθρώπους που έπεσαν πάνω τους στον δρόμο κι άρπαξαν οχήματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από το 2015, η αφρικανική χώρα βυθίζεται συχνά στο πένθος, εξαιτίας των ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστές. Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δύο εκατομμύρια κατοίκους τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι επιθέσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, πάνω απ’ όλα στον βόρειο και στον ανατολικό τομέα της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ —που ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου μεταβατικός πρόεδρος από το συνταγματικό συμβούλιο, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά— έχει δηλώσει πως στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει αυτές οι ορδές τρομοκρατών».

Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο σε οκτώ μήνες, με τους πραξικοπηματίες να επικαλούνται και τις δύο φορές την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί υπό τον αντισυνταγματάρχη Νταμπιμπά κατέλαβαν την εξουσία, ανατρέποντας τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που κατηγορούσαν για αδράνεια και ανικανότητα εν μέσω της κλιμάκωσης της δράσης των τζιχαντιστών.

Την 25η Οκτωβρίου, το νέο στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε πως άρχισε στρατολόγηση 50.000 VDP, οι οποίοι «θα ενισχύσουν τις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης