Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 29 νεκροί σε δύο επιθέσεις 

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, 06:49
Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 29 νεκροί σε δύο επιθέσεις 

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δύο επιθέσεις, εκ των οποίων η μία με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, σε δύο κοινότητες στην επαρχία Σανματενγκά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας είχαν δώσει νωρίτερα χθες έναν απολογισμό που έκανε λόγο για είκοσι νεκρούς.

«Ένα φορτηγό έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στον οδικό άξονα Μπαρσαλογκό-Γκεντμπιλά στην επαρχία Σανματενγκά. Ο προσωρινός απολογισμός ανερχόταν σε 15 νεκρούς και έξι τραυματίες που διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ρεμί Φουλγκάνς Νταντζινού σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας ανέφερε πως τα θύματα ήταν κυρίως έμποροι.

Περίπου 50 χιλιόμετρα από την Μπαρσαλογκό, «διαπράχθηκε επίθεση από τρομοκράτες εναντίον αυτοκινητοπομπής με τρόφιμα στον οδικό άξονα Νταμπλό-Κελμπό. Αυτή η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 14 αμάχων και μεγάλες υλικές ζημιές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε άλλη ανακοίνωσή του.

«Περίπου 12 οδηγοί τρικύκλων» σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν τοπικό αιρετό στην Μπαρσαλογκό που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τρόφιμα για εκτοπισμένους όταν έγινε στόχος επίθεσης.

Αναπτύχθηκαν «στρατιωτικές ενισχύσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση-σκούπα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Μπουρκίνα Φάσο μαστίζεται τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια από κλιμακούμενη βία που αποδίδεται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη στην αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Από τις αρχές του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο, που υφίσταται βαριές απώλειες - έχασε 24 άνδρες μόνο σε μία επίθεση τον Αύγουστο - μοιάζει να αδυνατεί να δώσει τέλος στις επιθέσεις, ενώ η απειλή, που αρχικά περιοριζόταν στον Βορρά, εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εξόδους πληθυσμών, ειδικά στον Βορρά. Καταυλισμοί εκτοπισμένων έχουν στηθεί κοντά σε κάποια αστικά κέντρα.

Οι επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που άρχισαν τον Αύγουστο του 2018, πολλαπλασιάστηκαν έκτοτε κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Σάββατο 14η Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των τοπικών αρχών για το ζήτημα της ασφάλειας στην Ουαγκαντούγκου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, 06:51