Τουλάχιστον 28 χωροφύλακες και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή από φερόμενους ως τζιχαντιστές εναντίον αποσπάσματος του σώματος στην Ινατά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κατά νεότερο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Ο νέος, ακόμη προσωρινός απολογισμός, «κάνει λόγο για 28 χωροφύλακες και 4 πολίτες νεκρούς», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, έκανε λόγο για 20 νεκρούς, 19 χωροφύλακες κι έναν πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι 27 χωροφύλακες βρέθηκαν σώοι. Το απόσπασμα της χωροφυλακής στην Ινατά, πόλη στην περιοχή του Σαχέλ, κοντά στα σύνορα με τα Μαλί, διέθετε 100 ως 150 άνδρες, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η επίθεση ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας της Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία έξι χρόνια, αφότου η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστών κυρίως στο βόρειο τμήμα της.

Ο υπουργός Ασφαλείας, ο Μαξίμ Κονέ, είπε προχθές Κυριακή στη δημόσια ραδιοφωνία ότι οι χωροφύλακες που υπέστησαν την επίθεση «αντιστάθηκαν, έδωσαν μάχη με γενναιότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση στην επαρχία Σουμ έγινε από «μεγάλο αριθμό ενόπλων», που κινούνταν με «φορτηγάκια και μοτοσικλέτες». Πρόσθεσε ότι η μάχη ήταν πολύωρη.

«Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις δυνάμεις του κακού που μας επιβάλλουν έναν ανελέητο πόλεμο», ήταν η αντίδραση του προέδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ χθες μέσω Twitter.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπονομευθούν τα θεμέλια του έθνους μας», πρόσθεσε αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη των μελών της χωροφυλακής «που έπεσαν στο πεδίο της τιμής».

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για 72 ώρες, από σήμερα Τρίτη ως μεθαύριο Πέμπτη.

Την περασμένη Παρασκευή, επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην Αλκομά, στη γειτονική επαρχία Σενό, στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε η γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», όπως και γειτονικά της κράτη, το Μαλί και ο Νίγηρας.

Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στην αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,4 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Την περασμένη Τρίτη, η αντιπολίτευση στην Μπουρκίνα Φάσο ζήτησε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» μπροστά στην «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι επιθέσεις των τζιχαντιστών· απείλησε σε διαφορετική περίπτωση να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους για να απαιτήσει «την άμεση παραίτηση» του προέδρου Καμπορέ.

Ο αρχηγός του κράτους έβαλε τον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήγαγε το 2020, όταν επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη πενταετή θητεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης