Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την τελευταία ακρόαση του πάπα Βενέδικτου. «Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έζησε στιγμές φωτός και χαράς, αλλά και ορισμένες άλλες, που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες», είπε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας, απευθυνόμενος προς τους πιστούς.

Ο Πάπας πρόκειται να υπογράψει την παραίτησή του αύριο στις 20:00 (ώρα Ιταλίας). Αμέσως μετά θα εγκαταλείψει το διαμέρισμά του στο Βατικανό και θα μεταβεί στην θερινή του κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, λίγο έξω από την Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βάρκα της Εκκλησίας δεν είναι δική μου ή δική μας, αλλά του Κυρίου ο οποίος δεν την αφήνει να βουλιάξει», πρόσθεσε. Αναφερόμενος σε μια τυπική αλλά σημαντική λεπτομέρεια ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ δήλωσε ότι στο εξής θα μπορούν να τον αποκαλούν «επίτιμο Ποντίφικα».

Κατά την σημερινή του τελευταία επαφή με τους πιστούς ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Βενέδικτος ο 16ος ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους καρδινάλιους, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού «και όλους όσους υπηρετούν την Αγία Έδρα χωρίς να είναι γνωστοί, με πίστη και ταπεινότητα».

Ο Ποντίφικας πρόκειται να αφήσει στον διάδοχό του τον «καυτό» φάκελο που συνέταξαν τρεις έμπιστοί του καρδινάλιοι και ο οποίος φέρεται να περιέχει σειρά αναλυτικών στοιχείων για οικονομικές ατασθαλίες, υπεξαιρέσεις και σεξουαλικά σκάνδαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης