Την επίσημη απολογία της σε όποιον προσβλήθηκε από την απόδοση του διερμηνέα νοηματικής κατά την τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Απολογούμαστε ειλικρινά στην κοινότητα των κωφών και σε όλους τους Νοτιοαφρικανούς, σε οποιονδήποτε ένιωσε να προσβάλλεται», δήλωσε ο υπουργός Τεχνών και Πολιτισμού της χώρας Πολ Μασατίλ. Η υφυπουργός για τα άτομα με αναπηρίες Εντριέτα Μπογκοπάνε Ζούλου παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έκανε «λάθος», ωστόσο υπερασπίστηκε τον διερμηνέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξοργισμένοι οι ειδικοί στην νοηματική διάλεκτο είχαν δηλώσει από την Τρίτη ότι οι κινήσεις του Θαμσάνκα Τζαντίτζε μπροστά από τους ηγέτες δεκάδων χωρών στο στάδιο του Σοβέτο ήταν απλώς «τυχαίες κινήσεις των χεριών του».

Ο ίδιος ο κ. Τζαντίτζε απέδωσε τη συμπεριφορά του σε «σχιζοφρενικό επεισόδιο». «Έβλεπε αγγέλους», δήλωσε ο διερμηνέας. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διερμηνέας συντάσσει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα προς την κυβέρνηση και δεν θέλει να προβεί σε άλλες διευκρινίσεις.

Ο κ. Μασατίλμ, πάντως, σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα θεσπίσει νόμο για τον ορισμό των προϋποθέσεων για να ασκεί κανείς το επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης