Ν. Αφρική: Συμφωνία για αυξήσεις στα χρυσωρυχεία θέτει τέλος στις απεργίες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, 20:15
Ν. Αφρική: Συμφωνία για αυξήσεις στα χρυσωρυχεία θέτει τέλος στις απεργίες
Η εθνική νοτιοαφρικανική ένωση μεταλλωρύχων (NUM) και το Επιμελητήριο Ορυχείων (εργοδοσία) υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την αύξηση των μισθών τους ώστε να δοθεί τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες επί επτά εβδομάδες έχουν επηρεάσει τις εργασίες στα χρυσωρυχεία της χώρας.

«Τα μέλη μας αποδέχθηκαν τα νέα επίπεδα μισθών για τον τομέα των χρυσωρυχείων», τονίζει η NUM, της οποίας ο εκπρόσωπος Λεσίμπα Σεσόκα δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως «έχουν περάσει τα χειρότερα στον τομέα των χρυσωρυχείων» με «πάνω από τους μισούς εργάτες έχουν επιστρέψει στην εργασία τους».

Σε μία διακριτική της ανακοίνωση η εργοδοσία επιβεβαιώνει την υπογραφή της συμφωνίας για την αύξηση των μισθών των χρυσωρύχων, την χορήγηση επιδομάτων παραγωγικότητας, ή τον προβιβασμό τους σε καλλίτερα αμειβόμενη κατηγορία.

«Όλες αυτές οι μεταβολές προστίθενται στις μισθολογικές αυξήσεις που έχουν αρχίσει να ισχύουν από 1ης Ιουλίου 2012 και ανέρχονται από 8,5% έως 11%. Τα νέα επίπεδα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα», ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Ορυχείων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η συνολική αύξηση των εργατών στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής θα κυμανθεί από 11 έως 20,8%.

Η Νότιος Αφρική από τις αρχές Αυγούστου συνταράσσεται από αυθόρμητες απεργίες, που ξεκίνησαν από την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα, με προτροπή εργαζομένων που αντιτίθενται στη NUM, την οποία θεωρούν πολύ υποχωρητική και άτολμη.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, 20:28