Η υπουργός Πολιτισμού της Νότιας Κορέας υπέβαλε την παραίτησή της, αφού εκδόθηκε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης επειδή είχε συντάξει μια “μαύρη λίστα” στην οποία περιλαμβάνονταν τα ονόματα σχεδόν 10.000 καλλιτεχνών που τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στην πρόεδρο Παρκ Γκέουν-χίε.

Στόχος της Τσο Γιουν-Σουν ήταν να μην δίνονται σε αυτούς τους καλλιτέχνες κρατικές επιδοτήσεις ή και ιδιωτικές επιχορηγήσεις αλλά και να τεθούν υπό την επιτήρηση των αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός υπέβαλε την παραίτησή της στον πρωθυπουργό Χουάνγκ Κίο-Αν, που την έκανε δεκτή, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Λίγο νωρίτερα, δικαστήριο της Σεούλ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία.

Η 50χρονη Τσο, που τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν “Δούλα της (προέδρου) Παρκ”, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της προέδρου. Η Παρκ της είχε αναθέσει παλαιότερα το υπουργείο Ισότητας των φύλων. Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας έχει ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης της Παρκ από το αξίωμά της και η υπόθεση βρίσκεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την απόφαση των βουλευτών.

Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κιμ Κι-Τσουν, πρώην προσωπάρχη της προέδρου Παρκ, ο οποίος φέρεται ότι ζήτησε από την υπουργό να συντάξει αυτή τη “μαύρη λίστα”. “Οι κατηγορίες έχουν επαληθευτεί και υπάρχει κίνδυνος ότι οι κατηγορούμενοι θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν τις αποδείξεις” ανέφερε ο δικαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κατάλογο των “αντιφρονούντων” καλλιτεχνών περιλαμβάνονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τραγουδιστές μουσικοί και άλλοι. Μεταξύ αυτών, η συγγραφέας Χαν Κανγκ που κέρδισε πέρσι το Βραβείο Μπούκερ για το βιβλίο “Ο Χορτοφάγος” και ο σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2004 για την ταινία Old boy.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης