Ν. Ντιμιτρόφ: «Σκληρός διαπραγματευτής ο κ. Κοτζιάς αλλά καλός οικοδεσπότης»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, 14:40
Ν. Ντιμιτρόφ: «Σκληρός διαπραγματευτής ο κ. Κοτζιάς αλλά καλός οικοδεσπότης»
Η όποια αναφορά στο μέλλον τους, από μέρους των βαλκανικών κρατών που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι ταυτόσημη με την όποια αναφορά στην ιδέα της Ευρώπης, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, από το βήμα της Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», που διεξάγεται στο Σούνιο.

Όπως τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη είναι το πώς θα γίνουν Ευρωπαίοι και πως θα πείσουν την ΕΕ ότι είναι αντάξια να αποτελούν τμήμα αυτής της διευρυμένης Ευρώπης.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ άρχισε την πορεία της ως πρόγραμμα συμφιλίωσης, κάτι που θα πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες της περιοχής να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να προσπαθούν. «Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά είσαι καλός οικοδεσπότης», τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ντιμιτρόφ απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Απευθυνόμενος στις χώρες των Βαλκανίων που μετέχουν στην ΕΕ, ο ίδιος τόνισε πως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προσβλέπουν σε αυτές ως συμμάχους, καθώς ήδη διαθέτουν μία φωνή για να βάζουν στο προσκήνιο τα ζητήματα, και όσο συζητούν τίθενται στο προσκήνιο τα ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό κι όχι σποραδικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κάλεσε τις χώρες των Βαλκανίων να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ισχυρή διακυβέρνηση, επεσήμανε την αποφασιστική θέση της περιοχής για το περιβάλλον της Ευρώπης και απέστειλε το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για στερέωση της ίδιας της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχουν στέρεα Βαλκάνια.

Η περιοχή μας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να αναφερθεί στα ζητήματα των Βαλκανίων πώς θα μπορεί να μιλήσει για το Ιράν, αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, 14:41