Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας αναδείχθηκε ο Λέονιντ Τίμπιλοφ, πρώην επικεφαλής της KGB στη Νότια Οσετία.

Κατά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Τίμπιλοφ, 60 ετών, προηγείται του Νταβίντ Σανακόγεφ, πρώην κρατικού επιτρόπου αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με 55,8% έναντι 41,3%, με το 67% των ψήφων καταμετρημένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Οσετία, με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων, κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τον σύντομο πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία το 2008, αλλά παραμένει εξαρτημένη από την οικονομική βοήθεια και τη στρατιωτική προστασία της Μόσχας.

«Θα αναπτύξουμε τη σχέση με τη Ρωσία σε όλα τα πεδία. Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα παλιό όνειρο, την επανένωση της Νότιας με τη Βόρεια Οσετία, πραγματικότητα» είπε ο Τίμπιλοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα εκλογικό τμήμα στην Τσχίνβαλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας.

Η Βόρεια Οσετία ανήκει στη Ρωσία και η δήλωση του Τίμπιλοφ μοιάζει να καλεί να υπάρξει μια de facto ένωση της ορεινής περιοχής με τη Ρωσία, κίνηση όμως που, σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα είναι απίθανο να κάνει τώρα, για να αποφύγει μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γεωργία θεωρεί τις εκλογές στη Νότια Οσετία παράνομες. Η περιοχή, η οποία έχει αυτονομηθεί με την υποστήριξη της Μόσχας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από ελάχιστες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης