Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η πρώτη επέτειος για την ανεξαρτησία του Ν. Σουδάν από το Χαρτούμ, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Η πρωτεύουσα Τζούμπα «φόρεσε» τα καλά της και χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα, στο κέντρο της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν τις διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και την ομιλία του προέδρου της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Salva Kiir αναφέρθηκε σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το Σουδάν για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμα βασιζόμαστε στους άλλους. Η ελευθερία μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι», σημείωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάστηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με κινεζικές εταιρείες για επενδύσεις οι οποίες θα φθάνουν τα 8 δισ. δολάρια, ενώ εξήγησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει μείωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

Σημειώνεται ότι το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν αρκετοί ηγέτες αφρικανικών κρατών ενώ συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama και ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon.

Δείτε το video…


Ζοφερό το μέλλον των πολιτών

Οι εορτασμοί έγιναν στη σκιά των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

Οι φυλετικές συγκρούσεις για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου και του πόσιμου νερού στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το γειτονικό Σουδάν για τη διαχείριση του «μαύρου» χρυσού στις διαφιλονικούμενες περιοχές του Αμπιέι, του Νότιου Κορντοφάν και της Πολιτείας του Μπλε Νείλου, έχει δημιουργήσει ένα… «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, με κυβερνητικούς αξιωματούχους πάντως να δίνουν εκ νέου υποσχέσεις για ανάπτυξη.

«Εφόσον το Χαρτούμ μας προσφέρει μια καλή τιμή για το πετρέλαιο και μας δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα οικειοποιηθεί τα αποθέματά μας στη διάρκεια της μεταφοράς τους στο λιμάνι τότε η παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα», εξήγησε η υπουργός Πληροφοριών του Ν. Σουδάν, Barnaba Benhamin.

Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του το Ν. Σουδάν πήρε μαζί του και το 75% των συνολικών κοιτασμάτων πετρελαίου που διέθετε η χώρα. Ωστόσο, οι αγωγοί πετρελαίου διέρχονται μέσα από το έδαφος του Σουδάν, το οποίο απαιτεί την καταβολή αυξημένων διοδίων, προκαλώντας την οργή της Τζούμπα. Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές οδήγησε στη διακοπή της παραγωγής στο Ν. Σουδάν, κίνηση με τεράστιες συνέπειες στον πληθυσμό της χώρας.

Στις 9 Ιουλίου του 2011, το Νότιο Σουδάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, ύστερα από το δημοψήφισμα στις νότιες περιοχές της χώρας, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Χαρτούμ ότι δε θα υπάρξει καμία αξίωση για τα αποθέματα πετρελαίου που περνούσαν στον έλεγχο του νεοσύστατου κράτους, στις αρχές του φθινοπώρου ξεκίνησε μια σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Παρά τις προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των εδαφικών διαφορών τους, η αδιαλλαξία του προέδρου του Σουδάν, Omar al-Bashir, δε δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση ενός σχεδίου που θα έλυνε οριστικά τις διαφωνίες στις διαφιλονικούμενες περιοχές. Πλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, με μεμονωμένες συγκρούσεις στα σύνορα να κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σουδάν και Νότιο Σουδάν: Θα συνεχίσουν τις συνομίλιες στις 19 Ιουνίου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012, 23:37
Απόσυρση στρατευμάτων του Σουδάν από το Αμπιέι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 07:08
Ενισχύεται η παρουσία των «κυανόκρανων» στο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011, 03:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης