Οι εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, στο υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου.

Ο κ. Μπαρτόλο επεσήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, σε ένα πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο, όπως διευκρίνισε ωστόσο, δεν συνεπάγεται συνθηκολόγηση. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης. Γνωρίζουμε ότι ο συμβιβασμός είναι οδυνηρός, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η επιλογή της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή», δήλωσε ο κ. Μπαρτόλο, τονίζοντας ότι η Μάλτα, ως μικρό νησιωτικό κράτος, εμμένει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες περί προσφοράς της χώρας του αεροπορικής βάσης στην Τουρκία, απάντησε ότι πρόκειται για «απόλυτες ανοησίες». Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να παρθούν μέτρα τα οποία να είναι αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως είναι «ολοένα και πιο ανησυχητική», ενώ τόνισε:

«Η Τουρκία απειλεί τα συλλογικά συμφέροντα της ΕΕ και τη σταθερότητα της περιοχής. Χρειάζεται να ενεργήσουμε κατά ένα γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να προστατέψουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα γύρω από την κοινή μας περιοχή. Υπογράμμισα πως εμείς, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είμαστε δεσμευμένοι από το καθήκον να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τη στάση της ΕΕ για θέματα αρχών». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΥΠΕΞ της Μάλτας ευχήθηκε να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο κ Χριστοδουλίδης τον ευχαρίστησε για την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανένωση του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης