«Να λειτουργήσει ξανά ο ναός της Αγίας Σοφίας»

«Να λειτουργήσει ξανά ο ναός της Αγίας Σοφίας»
«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά. Να επανέλθει η Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης στην αρχική της λειτουργία, όπως ήταν πριν 557 χρόνια. Ως ο Καθεδρικός της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία», ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγία Σοφία, Κρις Σπύρου, που ηγείται της κίνησης για την επαναλειτουργία του μεγάλου ναού της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες, να καθορίζει την αμφίεση ιερέων, να επιβάλει, ή να καθορίζει, την αρμόζουσα θρησκευτική συμπεριφορά στους πολίτες της».

Ο κ. Σπύρου έκανε λεπτομερείς αναφορές για τι έχει γίνει επί του θέματος τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, που ιδρύθηκε η ενορία, τονίζοντας ότι αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη απ΄ όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως «ύστερα από τις πιέσεις της και παρεμβάσεις, η τουρκική κυβέρνηση έπαψε να χρησιμοποιεί τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, ως εμπορικό και συναυλιακό χώρο. Δεν χρησιμοποιείται πλέον ως πεζοδρόμιο για την πώληση λαϊκής τέχνης και πασαρέλα μόδας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτέλους καθαρίσει τον εσωτερικό χώρο του ιερού ναού, απομακρύνοντας πρόσφατα τις σκαλωσιές, που βρίσκονταν εκεί για περίπου 20 χρόνια και που είχαν, ως μοναδικό σκοπό, την απορρόφηση κονδυλίων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ουνέσκο για τη δήθεν ανακατασκευή του ιερού ναού, τον οποίο, την ίδια ώρα μεθοδικά βεβήλωναν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Έδωσαν, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να δείξει ότι αποδέχεται τη βασική αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας».

«Εμείς οι Αγιασοφίτες», είπε, «θα πάμε στην Αγία Σοφία να προσευχηθούμε και να λειτουργηθούμε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και αυτό αποτελεί δέσμευση. Καλούμε και κάθε άνθρωπο για τον οποίο η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα να έλθει μαζί μας στην Πόλη».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, 18:26