Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε εκ νέου σήμερα τη σφοδρή του αντίθεση σε μία επέμβαση στο Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλη δύναμη, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί μπορούν να επιτύχουν τον τερματισμό της βίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Απευθυνόμενος σε αξιωματούχους της ιρανικής δικαιοσύνης, ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να διατηρήσει το Ιράκ υπό τον έλεγχό της και να τοποθετήσει τα δικά της υποχείρια στην εξουσία. «Η σύγκρουση εκεί δεν είναι θρησκευτική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν το Ιράκ στο αμερικανικό στρατόπεδο και σε εκείνους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Ιράκ» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την επέμβαση των ΗΠΑ ή άλλων χωρών στο Ιράκ. Δεν το εγκρίνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι η ιρακινή κυβέρνηση, το έθνος και οι θρησκευτικές αρχές είναι σε θέση να τερματίσουν αυτήν τη συνωμοσία. Και θα το κάνουν με τη βοήθεια του Θεού» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αρνείται ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστά «πόλεμο ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες» και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «απεργάζονται την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και απειλούν την εδαφική του ακεραιότητα».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 19 Ιουνίου την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αμερική δεν είναι ικανοποιημένη με την εν εξελίξει πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, που συνίσταται στην ευρεία συμμετοχή στις εκλογές και στην επιλογή από τους Ιρακινούς των δικών τους αντιπροσώπων, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν ένα Ιράκ υπό την ηγεμονία τους, που θα κυβερνάται από τα υποχείριά τους» είπε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης