Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τάχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες υπέρ της διατήρησης για τους Βρετανούς, για όσους το επιθυμούν, της ευρωπαϊκής τους ιθαγένειας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν παρά το Brexit.

“Πολλοί Λονδρέζοι έχουν λυπηθεί βαθύτατα από τότε που φύγαμε από την ΕΕ. Όμως πάντα έχουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είμαστε Ευρωπαίοι”, εξήγησε ο Εργατικός δήμαρχος που συνάντησε αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Την ώρα που η Βρετανία και η ΕΕ αρχίζουν την επόμενή τους φάση της διαπραγμάτευσης, θα ήθελα το θέμα μιας ‘ιθαγένειας της σύνδεσης’ να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών”, εξήγησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημαρχίας του Λονδίνου, μια τέτοια ιθαγένεια θα πρόσφερε στους Βρετανούς, εφόσον το επιθυμούν, τη δυνατότητα να “διατηρήσουν αρκετά δικαιώματα που απολάμβαναν έως τώρα ως πολίτες της ΕΕ και κυρίως το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εργάζονται ελεύθερα ανάμεσα στα κράτη μέλη”.

“Ας είμαστε ειλικρινείς: υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν εδώ στην Ευρώπη για να πειστούν τα κράτη μέλη. Τα περισσότερα κράτη θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν απορρέει από την εθνική ιθαγένεια”, αντέδρασε ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ (Renew) μετά τη συνάντησή του με τον Καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε ωστόσο ότι είναι θετικός όσον αφορά την ιδέα αυτή, υπό τον όρο της “αμοιβαιότητας”, δηλαδή και το Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ, σε όσους το επιθυμούν, τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες.

Ο όρος αυτός φαίνεται αδύνατο να γίνει δεκτός για τη Βρετανία, η οποία έφυγε από την ΕΕ διαφωνώντας με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Η χώρα βγήκε από την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία μπήκε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. ‘Ολη αυτή την περίοδο, που θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2020, Βρετανοί και Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν όσον αφορά τη μελλοντική τους σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης