«Να σταματήσει την πολεμοχαρή ρητορική το Κίεβο»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014, 06:22
«Να σταματήσει την πολεμοχαρή ρητορική το Κίεβο»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κίεβου, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

«Επιμένουμε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως την πολεμοχαρή ρητορική, η οποία έχει στόχο να εκφοβίσει τον δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Ακόμη, η ρωσική διπλωματία κάλεσε την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση να απόσχει από τη χρήση βίας και να αρχίσει άμεσα ένας διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η Δύση, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενέχεται στην αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν κι άλλα δημόσια κτίρια αποσπώντας μεγάλες περιοχές από τον έλεγχο του Κιέβου, επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτή την εβδομάδα λόγω των ενεργειών που της αποδίδει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται τις καταγγελίες των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ ότι υποκινεί την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε  τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο εξέδωσε κατόπιν σύντομες ανακοινώσεις στις οποίες επισήμανε τα πεδία στα οποία οι ηγέτες συμφώνησαν.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε αντίποινα γα τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι δυτικές δυνάμεις, αλλά διεμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014, 06:27