Xρήστος Μαζάνης

Εμπλοκή πρώην ισχυρού υπουργού της κυβέρνησης Έντι Ράμα, αποκαλύπτεται μετά την εξάρθρωση από τις ιταλικές Αρχές, διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μαριχουάνας και όπλων, όπως έγραψε το zougla.gr την περασμένη Δευτέρα. Δικαστικές και αστυνομικές έρευνες από τη γείτονα χώρα έχουν σα χέρια τους ισχυρές αποδείξεις πως τα ναρκωτικά περνούσαν από την Αλβανία στην Ιταλία μέσω και των Ελληνικών συνόρων, πολλές φορές με ένα από τα κρατικά αυτοκίνητα του πρώην υπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις καταθέσεις και τη δικαστική έρευνα, προκύπτει πως το καρτέλ χρησιμοποιούσε διεφθαρμένους υψηλόβαθμους αστυνομικούς στα σύνορα, ενώ κάποια από τα έσοδα φέρεται να τα επέστρεφε στον ισχυρό πολιτικό, πρώην υπουργό εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι.

Πολιτικός με παρελθόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωτοκλασάτος υπουργός του Ράμα όμως, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, όπως αποκαλύπτεται έχει παρελθόν.

Συγκεκριμένα απασχολούσε τον Τύπο από το 2015 όταν κατηγορήθηκε δημόσια πως προστατεύει ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία, στην Ιταλία. Αυτό συνέβη μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας της Αυλώνας ( παραθαλάσσια πόλη της Αλβανίας), Dritan Zagani, o οποίος τον κατηγόρησε δημόσια ότι είναι συνδεδεμένος με ένα εγκληματικό δίκτυο το οποίο διακινεί τόνους μαριχουάνας από τα Βαλκάνια.

Πολιτικός σεισμός στην Αλβανία

Στην Αλβανία, η είδηση της σύλληψης του διακινητή Moisi Habilaj προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Ο 39χρονος βαρόνος του διεθνούς καρτέλ διακίνησης μαριχουάνας και όπλων (καλασνικοφ), ο οποίος συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, πρόεκυψε πως είναι συγγενής (ξάδελφος) του Σαϊμίρ Ταχίρι.

Περνούσαν τα ελληνο-αλβανικά σύνορα με το αυτοκίνητο του υπουργείου

Μετά τις αποκαλύψεις του αστυνομικού που κατήγγειλε τον υπουργό – ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελβετία επειδή τον εποπτεύθηκαν ότι έδινε πληροφορίες στις Ιταλικές Αρχές- τα ξαδέρφια του πολιτικού άρχισαν να μεταφέρουν τα ναρκωτικά χρησιμοποιώντας ακόμα και το ιδιωτικό αυτοκίνητό του. Ένα Audi A8 το οποίο περνούσε συχνά τα ελληνικά σύνορα και όχι μόνο. Αν και ο υπουργός ισχυρίστηκε στις δικαστικές αρχές ότι πούλησε το αυτοκίνητο από το 2013 οι αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές είναι διαφορετικές, καθώς εμπλέκουν στο κύκλωμα και το όνομά του μέσω καταγεγραμμένων συνομιλιών.

Τα ναρκωτικά περνούσαν και από την Ελλάδα

Ο Αλβανός ξάδελφος λοιπόν Moisi Habilaj, στη Σικελία είχε στήσει τη γέφυρα διακίνησης των ναρκωτικών χάρη σε ένα δίκτυο το οποίο είχε την ικανότητα να αγοράζει εκατοντάδες κιλά μαριχουάνας και στη συνέχεια να τη διακινεί στα σημεία προορισμού, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στην Αλβανία, ο συγγενής του υπουργού ήταν απλά ύποπτος. Ποτέ όμως δεν ερευνήθηκε και ποτέ δεν συνελήφθη. Όμως σύμφωνα με την έρευνα των ιταλικών Αρχών, υπάρχουν φωτογραφίες του ιδίου μαζί με τον αρχηγό της συνοριακής αστυνομίας στην περιοχή της Χειμάρρας. Μια καλοστημένη δουλειά, προφανώς με τις πλάτες της Αλβανικής Αστυνομίας, η οποία ξεκινούσε από την Αλβανία και τελείωνε στη Σικελία, μέσω όμως και της Ελλάδας.

Οι ιταλικές Αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ονόματα και επώνυμα. Στο κύκλωμα εμπλέκεται και ο άλλος ξάδελφος του υπουργού, ο Florian Habilaj. Ο συγκεκριμένος θεωρείται επικίνδυνος και αδίστακτος από τις Ιταλικές Αρχές.

Για τα ξαδέλφια του υπουργού η Αλβανία υπήρξε ο παράδεισος όπου μπορούσαν να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι υπό την προστασία των Αρχών και με εσωτερική πληροφόρηση.

Διεφθαρμένοι αστυνομικοί προστάτευαν τους διακινητές

Σε μια από τις παρακολουθήσεις των Ιταλικών Αρχών, στην Κατάνια, πάρθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την δράση του κυκλώματος. Σε συνάντηση που καταγράφηκε, οι Αλβανοί διακινητές αναφέρουν σε Ιταλό πως αν έρθει στην Αλβανία να ξέρει πως η αστυνομία εκεί είναι διεφθαρμένη και πως πολλές φορές βοηθάει στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Χρήματα από την πώληση ναρκωτικών φέρεται να έπαιρνε και ο πολιτικός

​Έπειτα από πολύμηνες παρακολουθήσεις και έρευνες οι ιταλικές Αρχές κατάφεραν να απομονώσουν συνομιλίες των εμπλεκομένων οι οποίες αναφέρονται στον πρώην υπουργόΈπειτα από πολύμηνες παρακολουθήσεις και έρευνες οι ιταλικές Αρχές κατάφεραν να απομονώσουν συνομιλίες των εμπλεκομένων οι οποίες αναφέρονται στον πρώην υπουργό. Ο ξάδελφος ακούγεται να μιλάει για ποσά που πρέπει να επιστραφούν στο πολιτικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα μερικές χιλιάδες ευρώ για τη μητέρα του υπουργού και μεγαλύτερα ποσά για τον ίδιο τον πολιτικό.

Το πολιτικό πρόσωπο όμως εμπλέκεται και για το περίφημο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα. Ο ξάδελφος μαζί με ένα άλλο μέλος του κυκλώματος, όπως αναφέρεται στις έρευνες, ταξίδευαν προς στη Σικελία με το Audi το οποίο εκείνη την περίοδο ανήκε στο υπουργείο.

Στις έρευνες για το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, βοήθησε και ο ιταλός νονός της Κατάνια, Σεμπαστιάνο Σάρντο, ο οποίος συνεργάστηκε με τις Ιταλικές Αρχές, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για το κύκλωμα.

Για τους Αλβανούς αυτός ήταν ο «άνθρωπος με τα κιάλια» αφού μαζί του πραγματοποιούσαν το εμπόριο με τα καλάσνικοφ. Οι έρευνες συνεχίζονται, και σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές, θα ζητηθεί η βοήθεια σε επίπεδο πληροφοριών για εμπλεκομένους στα ελληνο –αλβανικά σύνορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης