Τη θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) εξέτασαν την Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών του NATO, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ εντείνονται οι ανησυχίες των συμμάχων για τους κινδύνους που συνδέονται με την κινεζική εταιρεία Huawei.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, καθώς υποστηρίζουν πως η τεχνολογία της κινεζικής κρατικής εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, πράγμα που η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς προσφέρουν εξαιρετικά ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο και θεωρείται πως ανοίγουν τον δρόμο για την εφαρμογή πολλών διαδραστικών τεχνολογιών.

Βάσει των ανασκευασμένων κανόνων για τα πολιτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, οι χώρες-μέλη θα χρειαστεί να κάνουν αναλυτικές εκτιμήσεις για τους κινδύνους και να λάβουν υπ’ όψιν τους «τις συνέπειες της ξένης ιδιοκτησίας, του ελέγχου ή των άμεσων [ξένων] επενδύσεων» στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.

Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν υπ’ όψιν στις εθνικές αποφάσεις για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι απαιτήσεις αυτές δεν αφορούν κάποια συγκεκριμένη χώρα ή κάποια συγκεκριμένη εταιρεία» είχε επισημάνει ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, πριν από τη σύνοδο των υπουργών.

«Αφορούν στην ανάγκη όλοι οι σύμμαχοι να κάνουν εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για την ασφάλεια και να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή κινδύνων» πρόσθεσε ο γ.γ. του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης