«Τρομοκράτες και τζιχαντιστές» είναι πιθανόν να κρύβονται ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για ανθρώπινη τραγωδία, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επικείμενη έναρξη ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης με στόχο την αντιμετώπιση της δραστηριότητας των διακινητών στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα από τα προβλήματα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές, μπορεί να υπάρχουν τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα στους πρόσφυγες», πρόσθεσε προσερχόμενος στην κοινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας και υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα αποφασίσουν το απόγευμα την επίσημη έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης.

«Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αυτής της απειλής, κατά διαφορετικούς τρόπους…Το ΝΑΤΟ εργάζεται στη ρίζα του προβλήματος, συνεργαζόμενο με τους εταίρους τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στη Βόρεια Αφρική για να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αποκαταστήσουν μία σταθερότητα», είπε.

Ωστόσο δεν απάντησε στην ερώτηση εάν η Ατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι αποτελούν τον στόχο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, αν και δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή ανήκει περισσότερο στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά της Ατλαντικής Συμμαχίας, «αφού πρόκειται για εγκληματικά δίκτυα, για έλεγχο συνόρων και για μετανάστευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης