Ναυάγησε στο Ελσίνκι το σχέδιο για χτίσιμο Μουσείου Γκούγκενχαϊμ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 21:12
Ναυάγησε στο Ελσίνκι το σχέδιο για χτίσιμο Μουσείου Γκούγκενχαϊμ
Το δημοτικό συμβούλιο του Ελσίνκι ψήφισε τελικά «όχι» στο πολύχρονο και αμφιλεγόμενο σχέδιο να χτιστεί Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη φινλανδική πρωτεύουσα, βάζοντας πιθανότατα οριστικό τέλος στο εγχείρημα.

Το σχέδιο είχε προκαλέσει αντιδράσεις για το κόστος του -θα συγχρηματοδείτο από το Δημόσιο- και μάλιστα σε συνδυασμό με τη θέση που είχε επιλεχθεί, που θεωρείται «φιλέτο» στην περιοχή πάνω στη θάλασσα.

Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε με 53 ψήφους κατά και 32 υπέρ το σχέδιο έπειτα από μία πεντάωρη και τεταμένη συνεδρίαση στην οποία ανακεφαλαιώθηκε όλη η σχετική αντιπαράθεση στη φινλανδική πρωτεύουσα που είχε ξεκινήσει από την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου.

Το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ είχε προτείνει το 2011 την κατασκευή μουσείου στο Ελσίνκι, στα πρότυπα εκείνων σε Νέα Υόρκη, Βενετία και Μπιλμπάο.

Επιλέχθηκε σημείο στο νότιο τμήμα του λιμανιού και το τελικό σχέδιο χρηματοδότησης, έπειτα από εμπόδια που προέκυψαν, προέβλεπε συνδυασμό κεφαλαιών από τα ταμεία του δήμου, ιδιώτες επενδυτές και δανεισμό.

Το κόστος όμως για τα κρατικά ταμεία, και μάλιστα σε μία εποχή που και η Φινλανδία εφάρμοζε πολιτική λιτότητας, ήταν εκείνο που είχε προκαλέσει τις εντονότερες αντιδράσεις.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ, Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, ανέφερε μιλώντας στους New York Times πως θα συνομιλούσε πλέον με τη φινλανδική πλευρά για να εξεταστεί αν συνεχίζει να υπάρχει ενδιάφερον. Παραδέχθηκε ωστόσο πως θεωρεί «μάλλον απίθανο να υπάρχει περαιτέρω δραστηριότητα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 21:12