Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε σήμερα ότι το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα αυτήν την εβδομάδα ακυρώνεται, καθώς η Πιονγκγιάνγκ ανακάλεσε την άδειά του.

Ο Μπαν Κι-μουν ετοιμαζόταν να επισκεφτεί την Πέμπτη τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ ύστερα από ένα σπάνιο διπλωματικό άνοιγμα της Βόρειας Κορέας προς τη Δύση. Το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, που σκόπευε να επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με αυτοκίνητο από τα πολύ καλά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νωρίς σήμερα το πρωί, οι αρχές της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας μας πληροφόρησαν, μέσω διπλωματικής οδού, ότι ανακάλεσαν την απόφασή τους να επισκεφθώ το βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ» τόνισε ο Μπαν Κι-μουν σε ομιλία του.

Ο γενικός γραμματέας κατάγεται από τη Νότια Κορέα και θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 2004 έως το 2006, περίοδος έντονων διαπραγματεύσεων που αποσκοπούσαν να θέσουν τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία το 2005 που αργότερα κατέρρευσε.

Ο Μπαν Κι-μουν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να επισκεφθεί την ειδική οικονομική ζώνη που επιβλέπεται από κοινού από τις δύο χώρες και αποτελεί τη μοναδική συνεχιζόμενη συνεργασία από την πρώτη κοινή σύσκεψη που είχαν κάνει τα δυο κράτη πριν από 15 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει εκ νέου τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης