«Ναυμαχία» στη Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό συγκρούεται με βρετανικό σκάφος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, 16:07
«Ναυμαχία» στη Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό συγκρούεται με βρετανικό σκάφος

Δύο βρετανικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν στα ανοικτά των ακτών του Τζέρσεϋ καθώς περίπου 80 γαλλικά αλιευτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Σεντ Χέλιερ για να διαμαρτυρηθούν για τους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά το Brexit σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί είναι ενδεικτικό της κατάστασης, καθώς δείχνει τη σύγκρουση μίας γαλλικής τράτας με βρετανικό σκάφος. 

 

Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα.

Το HMS Severn και το HMS Tamar, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν ένα μίλι μακριά από την ακτή του Τζέρσεϋ, παρατηρώντας τον γαλλικό στολίσκο να συγκεντρώνεται περίπου στις 6 π.μ. νότια της πρωτεύουσας του Channel Island πριν κατευθυνθεί στο λιμάνι λίγο πριν τις 7 π.μ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι τα πλοία περιπολίας, τα οποία είναι οπλισμένα, στάλθηκαν για «παρακολούθηση της κατάστασης», αλλά μερικοί επέκριναν την απόφαση ως μια βαριά αντίδραση που είχε ως στόχο να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια των Συντηρητικών την ημέρα των τοπικών εκλογών σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν επίσης περιπολίες για να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, πως η Γαλλία επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϊ. Οι αλιείς αναμένεται να αποσυρθούν στα αγκυροβόλιά τους το απόγευμα.

Το σκάφος θαλάσσιων περιπολικών της Γαλλίας, χωρητικότητας 32 μέτρων, PCG Athos, είχε επανατοποθετηθεί την Πέμπτη το πρωί και βρισκόταν λίγο έξω από τα νερά του Τζέρσεϋ, περίπου 8 μίλια βόρεια του νησιού. Η ναυτική χωροφυλακή επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ήταν εκεί για να "παρακολουθεί την κατάσταση και να εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων στη θάλασσα".

"Πόλεμος" Γαλλίας-Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα

Γάλλοι ψαράδες θυμωμένοι με τους περιορισμούς μετά το Brexit, ως προς την πρόσβασή τους σε βρετανικές αλιευτικές περιοχές, έπλευσαν την Πέμπτη με έναν στολίσκο στο νησί Τζέρσεϊ, στο Στενό της Μάγχης.

Μια συνεχιζόμενη κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα, με μια Γαλλίδα υπουργό να προτείνει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϊ και τη Βρετανία να αποστέλλει δύο σκάφη περιπολίας στο νησί.

 

 

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η διαμαρτυρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι ο γαλλικός στολίσκος δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει την πρόσβαση στα λιμάνια του Τζέρσεϊ ή να σταματήσει τη λειτουργία των τοπικών αλιευτικών σκαφών.

 

«Ο στόχος είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος, Hugo Lehuby, στο Reuters τηλεφωνικά.

«Αυτό δεν είναι αποκλεισμός» είπε. «Δεν είναι στόχος μας να περιπλέξουμε τα πράγματα». Είπε ότι αναμένει ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει στα λιμάνια της χώρας του μέχρι το τέλος της Πέμπτης.

Ένας ιστότοπος που παρακολουθεί τη θαλάσσια κίνηση έδειξε περίπου 25 πλοία που είναι εγγεγραμμένα στη Γαλλία, στο λιμάνι Σεντ Χέλερ του Τζέρσεϊ, την Πέμπτη το πρωί.

Το νησί του Τζέρσεΐ βρίσκεται 14 μίλια (23 χλμ.) Από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 85 μίλια (140 χλμ.) νότια των ακτών της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ είπε ότι το νησί είχε εκδώσει νέες άδειες αλιείας σύμφωνα με τους όρους μετά το Brexit, οι οποίες περιλάμβαναν νέους όρους για τους κατόχους αδειών.

Αυτό εξόργισε τους Γάλλους ψαράδες και τη γαλλική κυβέρνηση, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι νέοι όροι είχαν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση και ότι επέβαλαν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, 18:39